Site Haritası
İyi yapılandırılmış bir site haritası, Google botlarına web sitenizde ki önemli sayfalara yönlendiren bir yol haritası görevi görmektedir. Site haritaları, web sayfalarınız arasında dahili bağlantı ağınız mükemmel olmasa bile, arama motoru botları web sitenizde bulunan sayfalarınızı hızlı bir şekilde bulması sağlayan en iyi SEO uygulamalarından biridir. Site haritası nedir? Neden önemlidir? SEO için optimize edilmiş site haritaları hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu içerikte öğrenin.
Yazı İçeriğimiz
Site Haritası Nedir?
İngilizcesi sitemap olan site haritası, web sitelerinizde mutlaka olmalıdır. Google ve diğer arama motoru botlarının, bir web sitesinde yer alan önemli sayfaları keşfetmesini, taramasını ve dizine eklemesini site haritası yardımıyla yapmaktadır. HTML ve XML gibi iki çeşit site haritası dosya biçimi bulunmaktadır.
Arama motoru botlarının web sitenizin yapısını anlamasına yardımcı olur. Bazı web sayfalarında kendilerine işaret eden herhangi bir dahili bağlantı olmadığından bu durum onları bulmayı zorlaştırır. Bir site haritası, içeriklerin keşfedilmesini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.
Site Haritası Türleri?
İki çeşit site haritası olduğundan yukarıda bahsettik. Peki site haritası türlerini biliyor musunuz? Dört farklı site haritası türü bulunmaktadır:
- Standart Site Haritası: Web sitelerinde kullanılan en yaygın site haritası türüdür. Bu tür site haritasında web sayfanızın farklı sayfalarına bağlantı verilmektedir. Örnek standart site haritası >> https://www.muhittinbilgin.com/post-sitemap.xml.
- Video Site Haritası: Arama motoru botlarının web sitenizde ki videolar hakkında ek bilgi içeren bir biçimidir.
- Haberler İçin Site Haritası: Google Haberler için onaylanmış sitelerdeki içeriği kolayca bulmasına yardımcı olur. Haber site haritanızı kök dizinde ya da makaleleri içeren dizine yakın yerde konumlandırın.
- Görsel Site Haritası: Web sitesinde yer alan tüm görsellerin rahatlıkla bulunmasını sağlar. Google’ın kabul ettiği görsel site haritası hakkında ilgili yazısını inceleyebilirsiniz.
Site Haritası Neden Oluşturulur?
Google, Yandex, Bing ve diğer arama motorları sitenizde yer alan sayfaları keşfetmek için site haritasından faydalanmaktadır.
Web sitesinde site haritası yoksa ve sayfalar arasında iç linkleme doğru yapıldığında yani yetim sayfalarınız yok ise, arama motoru botları sayfalarınızı keşfedecektir. Fakat bu keşfetme süreci bazen uzun sürebilmekte, işte bu süreci hızlandırmak ve sayfalarınızı hedef kitlenize ulaştırmak için site haritalarından faydalanılmaktadır.
Site haritası kullanmanın avantajları:
- Arama motorları web sayfanızı bağlantılar aracılığıyla keşfetmektedir. Siteniz yeni ve harici bir kaç geri bağlantıya sahipse, site haritasına sahip olmak sizin için büyük öneme sahiptir.
- Trendyol, Hepsiburada ve diğer büyük e-ticaret sitelerine sahipseniz 1 milyondan fazla bir URL var ise, kesinlik site haritası sizin kurtarıcınızdır. Yeni sayfalarınızı eklediğiniz zaman, site haritası sayesinde daha hızlı keşfedilirsiniz.
Site haritasının nasıl oluşturulacağı ve SEO için nasıl optimize edileceğiniz ilerleyen bölümlerde öğreneceksiniz.
Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
3 farklı şekilde site haritalarını rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Bu kullanacağınız alt yapıya göre değişmektedir.
Site haritası ile web sitesinde sizin için önemli olan URL seçtiğinizden dolayı, arama motoru sonuç sayfalarında bu içerikler listelenecektir. Aynı içeriğinize farklı URL yapısıyla erişilebiliyorsa (https://www, https://m, https://amp vb.), tüm URL’ler yerine tercih edilen URL’i sitemap dosyasına ekleyin.
Site haritasında yer alacak içerikler belirlendikten sonra, site mimarisi ve dosya boyutuna bağlı olarak aşağıdaki site haritası oluşturma yöntemlerden birini kullanın;
- CMS sizin yerinize otomatik olarak bir site haritası oluşturmaktadır.
- Manuel site haritası oluşturma,
- Otomatik olarak site haritası oluşturma,
CMS İçin Site Haritası Oluşturma
CMS yani içerik yönetim sistemleri ile sizin yerinize otomatik olarak bir sitemap oluşturmuştur. Wordpress, Wix, Shopify ve diğer altyapı sistemlerinde eklenti yardımıyla ya da otomatik olarak site haritaları oluşturulmaktadır. Wordpress bir altyapıya sahipseniz, SEO eklentileri otomatik olarak sizin yerinize halledecek veya XML Sitemaps eklentisini kullanabilirsiniz.
Manuel Site Haritası Oluşturma
Web siteniz yüzlerce URL’e sahip değilse, not defteri gibi bir düzenleyici yardımıyla, site haritası biçimlerine uygun olarak kendiniz oluşturabilirsiniz. Manuel site haritası oluşturmanın site sıralamasına, ekstra bir faydası yoktur. Manuel site haritası oluşturmanın dezavantajı ise her içerik oluşturulduğunda sitemap dosyasını sürekli güncellemeniz gerektiğinden bu iş sizi yoracaktır.
Basit bir site haritası örneği:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<url>
<loc>https://www.siteadi.com/sayfaurl.html</loc>
<lastmod>2021-06-04</lastmod>
</url>
<url>
<loc>https://www.siteadi.com/urun-sayfasi</loc>
<lastmod>2021-06-04</lastmod>
</url>
</urlset>
Otomatik Site Haritası Oluşturma
Yüzlerce hatta binlerce URL sahip web siteleri için manuel site haritası oluşturmak çok zordur. Bu durumda sizin yerinize otomatik site haritası oluşturma yöntemlerini seçebilirsiniz. Arama motoruna “generate sitemap” sorgusunu arattığınız zaman çıkan online araçlar ile oluşturabilirsiniz. Ücretsiz araçların bazı kısıtlamaları olabilmektedir. Örneğin 500 URL’i tarayıp site haritasına ekleme gibi kısıtlamalar ile karşılaşabilirsiniz.
Site Haritasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz site haritası oluşturma yöntemlerinden sizin için en uygun yöntemi seçip uygulayabilirsiniz. Fakat site haritası oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır:
- Tarama bütçesi açısından, kullanıcılar için önemsiz ve kişiye özel sayfaların (Sepet, Favoriler) site haritasında yer almadığından emin olun.
- Noindex meta etiketine sahip olan sayfalar site haritasında yer almamalıdır.
- HTTP Status yanıt kodu 200 OK olan sayfaları ve Canonical URL doğru olanları site haritasında yer almasına özen gösterin. Açılmayan ya da bulunamayan sayfalar tarama bütçesini boşa harcayacaktır.
- Yinelenen ya da az içeriğe sahip olan sayfalar site haritasına eklemeyin.
- Robots.txt dosyasında engellenmiş olan URL’ler site haritasında yer alırsa Google Search Console > Kapsam raporunda size uyarı olarak belirtilecektir.
- <lastmod> parametresi mutlaka site haritasında olmalıdır.
- <changefreq> ve <priority> değerlerinin eklenmemesini tavsiye ederim.
- Web sitesinde birden fazla dil seçeneği var ise her dil için farklı URL adresiniz olmalıdır.
Google Site Haritası Nasıl Eklenir?
Site haritasını oluşturduktan ve gerekli kontroller sağlandıktan sonra site haritasını Google arama motoruna, Google Search Console hesabınız aracılığıyla gönderebilirsiniz. Robots.txt dosyanızda mutlaka site haritanızın URL ekli olduğundan emin olunuz. Arama motoru botları site haritanıza bakarak sitemap dosyasının yerini bulabilir. Aşağıdaki adımları uygulayınız:
- Google Search Console hesabınız ile oturum açın,
- Sol menüde Dizin kısmı altında yer alan Site Haritaları‘na tıklayın,
- Yeni bir site haritası ekleyin başlığı altında kalan alana, sadece site haritası dosya ismini yazınız
- Gönder butonuna bastıktan sonra site haritanız Google’a bildirilmiş olacaktır.
Sitemap Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bir Site Haritasında Kaç Adet URL Olmalıdır?
Sitemap.xml Dosyasında Kaç Adet Sayfalandırma Yapılabilir?
Site Haritası Dosya Boyutu Kaç MB Olmalıdır?
Wordpress İçin Site Haritası Oluşturma Eklentileri Nelerdir?
Site Haritasını Google Search Console Eklemedim Sorun Olur Mu?
Site Haritasını Getirilemedi Hatası
Crawl-Delay Ne Demek?
Sonuç
Google ve diğer arama motoru botlarının sitenizde bulunan içerikleri bulmasına yardımcı olmak için web sitesinin mutlaka site haritası olmalıdır. SEO hakkında tüm merak ettikleriniz SEO Nedir? adlı içeriğimi okuyabilirsiniz. İçeriğin son kısımlarında bir sürprizim bulunmaktadır.