WordPress SEO Kılavuzu
![Wordpress SEO](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-seo-780x470.jpg)
Web sitelerinin çoğu CMS’de en çok tercih edilen altyapı WordPress’tir. CMS olarak WordPress seçilmesinin en önemli nedenlerinden biri SEO uyumlu bir altyapıya sahip olmasıdır. WordPress bir içerik yönetim sistemi olduğundan, bu sebeple arama motorlarında üst sıralarda yer alacaksınız diye bir beklentiniz olmasın. Fakat wordpress, herkes tarafından tavsiye edilen en iyi SEO taktiklerini uygulamayı kolaylaştırmaktadır.
Bu blog içeriğinde sizlere wordpres SEO için kesinlikle uygulamanız gereken ipuçlarını ele alacağız. Wordpress web sitelerinde SEO için uygulanması gerekenler:
- Wordpress arama motoru görünürlüğü ayarı kontrol edin
- Tercih edilen etki alanını ve URL yapısını ayarlayın
- Kalıcı bağlantı URL yapısını ayarlayın
- Otomatik yorum onayını kapatın
- SEO uyumlu bir wordpress tema seçin
- Wordpress SEO eklentisi yükleyin
- Site haritası oluşturun
- Düşük değere sahip içeriklere noindex ekleyin
- Harekete geçirici bir içerik başlık yazın
- SEO dostu URL yapısı tercih edin
- H1-H6 başlık etiketlerini hiyerarşi bir yapıda oluşturun
- İçeriklerinizde dahili bağlantılara yer verin
- Resimlere alternatif metin ekleyin
- Harekete geçirici ve dikkat çekici bir meta title etiketi yazın
- İkna edici ve bilgi verici bir meta açıklama etiketi yazın
- Sayfaları bir üst klasörlere yerleştirin
- Wordpress önbelleğe alma eklentisi yükleyin
- Kaynak kodunuzu küçültün
- Wordpress görüntü optimizasyonu için eklenti yükleyin
Yazı İçeriğimiz
1. Wordpress arama motoru görünürlüğü ayarı kontrol edin
![Wordpress arama motoru görünürlüğü ayarı](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-arama-motoru-gorunurlugu-ayari-1024x135.jpg)
Wordpress web siteleri ilk kurulurken işaretlenen ya da sonrasında yanlışlıkla işaretlenen “arama motoru görünürlüğü” kısmı oldukça önemlidir. Bu seçenek arama motorların tarafından wordpress web sitesinin dizine eklenmesini engeller. Arama motoru sonuç sayfalarında (SERP), web sitenizin herhangi bir sayfası dizine eklenmemişse, bu ayarın aktif olmadığını yani işaretli olmadığından emin olunuz.
Bu ayarı kontrol etmek için; Wordpress web sitenizin wp-admin paneline giriş yaptıktan sonra, Ayarlar > Okuma > Arama motoru görünürlüğü altında yer almaktadır.
2. Tercih edilen etki alanını ve URL yapısını ayarlayın
Bir web sitesinin www ve www’suz halini, Google iki ayrı site olarak değerlendirmektedir. Bu sebepten dolayı wordpress altyapısına sahip sitenizde, Ayarlar > Genel sekmesi altından WordPress adresi ve site adresi URL’leri aynı yazmalısınız.
![Wordpress Adresi ve Site Adresi URL Ayarlama](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-adresi-site-adresi-url-ayarlama-1024x128.jpg)
Tercih ettiğiniz etki alanı URL yapısının, www veya www’suz (non-www) olmasının SEO bir etkisi olmadığından emin olunuz.
Wordpress altyapısının en sevdiğim yanı, etki alanı yönlendirme problemlerinin olmamasıdır. Arama motoru botları ve ziyaretçiler, web sayfanıza ulaşmak için hangi etki alanını yazarlarsa yazsınlar, tercih ettiğiniz alan URL’ine otomatik yönlendirme yapacaktır.
Web sitesi etki alanı yönlendirmelerinin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Eğer ki seçtiğiniz domain URL yapısı, https://www.siteadi[.]com ise aşağıda ki URL’ler yazınca seçtiğiniz yapıya yönlenmelidir.
- http://www.siteadi[.]com >> https://www.siteadi[.]com
- https://www.siteadi[.]com >> https://www.siteadi[.]com
- http://siteadi[.]com >> https://www.siteadi[.]com
- https://siteadi[.]com >> https://www.siteadi[.]com
Profesyonel SEO İpucu: Web siteniz yeni değilse, tercih edilen etki alanı URL yapısını değiştirmek sorunlara neden olabilir. Böyle bir durumda teknik SEO sorunları ve Google tarafında sıralama kaybetmemize sebep olacaktır.
3. Kalıcı Bağlantı URL Yapısını Ayarlayın
Kalıcı bağlantılar (permalinks), SEO çalışmalarında oldukça önemlidir. SEO dostu bir URL yapısı için, Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesi altında, yer alan “yazı ismi” seçeneğini seçmenizi tavsiye ederim. Kalıcı bağlantılar faydası:
- Web sayfasının konusu hakkında ön bilgiye sahip oluruz
- Kısa URL, SERP görünümünde kesilmeyi engeller
- Akılda kalıcı olur ve kullanıcılar daha sonrasında rahatlıkla siteye tekrardan ulaşır
- Arama motorları, domaine yakın olan URL’leri sevmekte
![Wordpress Kalıcı Bağlantı (Permalinks) Ayarlama](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-kalici-baglanti-ayarlama-1024x290.jpg)
Hali hazırda farklı bir kalıcı bağlantı yapısı kullanıyor ve değişikliğe gitmeniz kırık bağlantı problemlerine yol açabilir. Yeniden yönlendirme yapabilir ve Screaming Frog SEO aracı ile sitenizdeki kırık bağlantıları bularak düzeltebilirsiniz.
4. Otomatik Yorum Onayını Kapatın
İçerik yorumları, çoğunlukla spam amaçlı yapıldığından dolayı çok büyük SEO sorunların yol açmayabilir. Blog yorumları, genellikle nofollow olarak işaretlenmelidir. Tabi ki her zaman bu durum geçerli olmamakta, siteden çok link çıkışı SEO sorunlarına yol açabilir.
Wordpress altyapısına sahipseniz, blog yorumlarınız manuel onay gerektirecek şeklide ayarlayabilirsiniz.
Ayarlar > Tartışma > Bir Yorum Görünmeden Önce > Yorum El ile Onaylanmalı seçeneğini işaretlemeniz gerekir.
![Wordpress Yorum Manuel Onaylama Ayarı](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-yorum-manuel-onaylama-ayari-1024x225.jpg)
5. SEO Uyumlu Bir Wordpress Tema Seçin
SEO çalışmalarınız için wordpress web siteniz responsive tasarım olmalıdır. Günümüzde artık tüm wordpress temaları duyarlı ve mobil uyumludur. Wordpress tema seçerken dikkat etmeniz en önemli kriter site performans skorudur.
Wordpress temanız, gereksiz CSS ve JS kodlarına sahipse bu durum sitenizin performansını yavaşlatır. Web sitenizin sayfa hızı bir sıralama faktörü olarak değerlendirilmektedir. Fakat burada ki hız skorundan kastım, pagespeed veya gtmetrix puanları değildir. Siteniz ne kadar hızlı yüklenir ve kullanıcı daha hızlı etkileşime geçerse, kullanıcı deneyimi o kadar iyi yaşatırsınız.
Web siteniz için tema seçerken, açıklamada yazan her şeyi dikkatlice okuyun. Tema geliştiriciler, tema paketi içerisine pek çok özellik dahil ettiğinden, seçiminizi iyi yapmalısınız. Wordpress web siteniz için tema satın alacaksanız, en güvenilir adres themeforest sitesidir.
Satın almayı planladığınız temanın performansını test etmek için, pagespeed ve gtmetrix performans denetleme araçlarından faydalanabilirsiniz. Pagespeed aracı ile temanızın mobil ve masaüstü performans skorunu görebilirken, gtmetrix aracı ücretsiz sürümünde sadece masaüstü performans skorunu gösterir.
![Wordpress Tema Performans Skor Denetleme](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-tema-performans-skor-denetleme-1024x668.jpg)
6. Wordpress SEO Eklentisi Yükleyin
Wordpress CMS, harika bir tema ile SEO uyumlu hale gelmektedir. Profesyonel bir SEO eklentisi sayesinde web sitenizi arama motorları için hemen optimize etmeye başlayın. Sizlere tavsiye edeceğim SEO eklentisi, Rank Math SEO eklentisidir. Eklenti kurduktan sonra varsayılan ayarları kullanmanız ilk zamanlarda yeterli olacaktır.
7. Site Haritası Oluşturun
Site haritası, web sitenizin önemli sayfalarını arama motorları tarafından rahat keşfedilmesi ve taranmasını sağlamaktadır. SEO eklentileri tarafından site haritası otomatik olarak oluşturulmaktadır. keşfetmesine yardımcı olmak için sitenizdeki önemli gönderileri ve sayfaları listeler. SEO eklentisi yükledikten sonra, alanadi[.]com/sitemap.xml ya da alanadi[.]com/sitemap_index.xml adresine gittiğinizde sitenizin site haritasına ulaşabilirsiniz.
8. Düşük Değere Sahip İçeriklere noindex Ekleyin
Web sitenizde dinamik içeriğe sahip olan yani kullanıcının tercihlerine göre oluşturulan sayfaları dizine eklenmesini engelleyiniz. Wordpress web sitenizde ürün etiketleri sayfası ve yazı etiketlerinin dizine eklenmesini engelleyiniz. Google her zaman kullanıcılarına fayda sağlayan, kaliteli içeriğe sahip sayfaları dizine eklemek ister. Kalite içeriğe sahip sayfalar sözünden kastım uzun içerik değildir. Düşük değere sahip içeriklere noindex eklediğinizde, ayrıca robots.txt aracılığıyla taramasını engelleyebilirsiniz.
9. Harekete Geçirici Bir İçerik Başlık Yazın
Sayfa ve gönderi oluştururken, meta title etiketinden farklı olarak, içerik başlık oluşturulması zorunludur.
![Wordpress İçerik Başlık Oluşturma](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-icerik-baslik-olusturma.jpg)
İçerik başlığı web sitemizde, gönderilerimizin başlığı olarak web sitemizde herhangi bir yerde gösterilebilir. Benim kendi web sitemin teması için şurada gösterilir.
![Wordpress İçerik Başlık Gösterimi](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-icerik-baslik-gosterimi.jpg)
Bu sebepten dolayı, içerik başlığınız gönderiniz hakkında kısa ve net bilgi aktarmalıdır. Harekete geçirici mesajlara yer vermeniz, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların tıklama olasılığını artırır. İçerik başlığınızda harekete geçirici mesajlara yer vermeye çalışın.
İçerik başlığınızı oluşturmada zorlanıyorsanız, mutlaka rakiplerinizin kullandığı başlıklar size fikir verecektir.
10. SEO Dostu URL Yapısı Tercih Edin
Wordpress ve diğer popüler CMS sistemleri, URL’i içeriğinizin başlığını alarak ayarlayacaktır. Bu durumun şöyle bir dezavantajı bulunmakta, uzun başlıklardan dolayı uzun URL oluşmaktadır. Uzun başlık oluşması SERP’te kesilmelere ve kullanıcı deneyimini azaltmaya yarar. Google ve diğer arama motorları için SEO dostu URL yapısı;
- Odak anahtar kelimenize yer verin
- Boşluk ve alt tire ( _ ) kullanmayın yerine tire (-) kullanın
- Türkçe karaktere yer vermeyin
- URL’de ki kelime sayısı 5 olması tavsiye edilir
- URL yapısında büyük ve küçük harf kullanımına dikkat ediniz
- URL’de özel karakterler kullanmamaya çalışın
Wordpress sitenizin kalıcı bağlantı URL yapısını düzenlemek editörden editöre farklılık göstermektedir. Bazı sitelerde yazı başlığının altında yer alırken, bazı yazılarda sağ kısımda yer alan Yazı > Kalıcı Bağlantı > Adres Kısa Adı ile düzenleyebilirsiniz.
![SEO Dostu URL Yapısı Ayarlama](/wp-content/uploads/2022/03/seo-dostu-url-yapisi-ayarlama.jpg)
11. H1-H6 Başlık Etiketlerini Hiyerarşi Bir Yapıda Oluşturun
Muhtemelen “içerik kraldır!” sözünü duymayan ya da bilmeyeniz yoktur. Kaliteli içerik oluşturduğunuz zaman başlık etiketleri kullanmalısınız. Başlık etiketleri hem kullanıcılara hem de arama motorlarına içeriğimizin konusu hakkında ön bilgiler sağlamakta, bu etiketleri oluştururken hiyerarşi bir yapıda olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Bazı temalar da, yazı ya da sayfa oluşturduğunuz kendisi otomatik H1 başlık etiketini oluşturmaktadır. Eğer ki temanızda böyle bir özellik mevcutsa siz içeriğinizde H2-H6 etiketleri oluşturmalısınız.
![Wordpress Başlık Etiketleri Örnek](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-baslik-etiketleri-ornek.jpg)
12. İçeriklerinizde Dahili Bağlantılara Yer Verin
Web sitenizde yer alan içeriklerinizi dahili bağlantı (internal link) sayesinde birbiri ile ilişkilendirin. Bu sayede kullanıcılar daha fazla içeriğinizi keşfederken, arama motorlarına web sitenizin link yapısı hakkında bilgi aktarırsınız. Dahili bağlantı, ziyaretçileri web sitemizde tutmak ve içeriğinizi arama motorları nezdinde yetkisini artırır ve sıralamanıza fayda sağlar.
Dahili bağlantılar hakkında bilinmesi gereken önemli detaylar:
- Yetim sayfa (Orphan Page) probleminin önüne geçersiniz
- Dahili bağlantıların <a></a> etiketinin özelliklerine target=”_blank” ile yeni sekmede açılmasını sağlamalısınız
- Önemli içeriklerinize verdiğiniz dahili bağlantılarda asla, nofollow özelliğinin atanmadığından emin olun
- Yüksek trafik sahip sayfalarınızdan, mutlaka az trafik alan sayfalarınıza bağlantı oluşturun
- Konu içeriğini açıklayan bağlantı metni ile link vermelisiniz
13. Resimlere Alternatif Metin Ekleyin
Resimlere alternatif metin eklemek oldukça önemlidir:
- Arama motoru botlarına görsel hakkında bilgi verirsiniz
- Google Görsel aramalarda daha üst konumlarda yer almanızı sağlar
- Görme engelli insanların sitenizi ziyaret ettiğinde, ekran okuyucuları kullandığından içeriğinizin tamamen erişilebilir olduğundan emin olmalısınız
- Medya içeriğinin yüklenmesinde bir problem olursa, görüntünün yer aldığı alanda yazdığınız metnin görünmesini sağlar
WordPress web sitenize ortam kütüphanesi üzerinden resim yüklerken alternatif metin (alt etiket) alanını doldurmalısınız:
![Wordpress alternatif metin ekleme](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-alternatif-metin-ekleme.jpg)
Görselin amacını açıklayan, kısa ve gerçek metinler ile doldurun. Resimlere alt etiket eklerken anahtar kelimeler ile doldurarak spam hareketlerde bulunmayınız.
14. Harekete Geçirici ve Dikkat Çekici Bir Meta Title Etiketi Yazın
Google ve diğer arama motorları, SERP’te listelenecek sayfaların snippet için çoğunlukla meta title etiketini kullanmaktadır.
Meta title etiketinizi oluştururken dikkat etmeniz gerekenler:
- 50-60 karakter uzunluğunda olması tavsiye edilir
- Meta title etiketinde mutlaka anahtar kelimeye yer verilmeli
- Kullanıcıyı harekete geçirici mesajlar içermeli
- Mümkünse başlıkta sayı kullanılmalı
- Anahtar kelime yamyamlığı yapılmamalıdır
![Wordpress Meta Title Snippet Düzenleme](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-meta-title-snippet-duzenleme.jpg)
Wordpress SEO eklentileri, sayfanız için meta title etiketi oluştururken size oldukça yardımcı olmaktadır.
15. İkna Edici ve Bilgi Verici Bir Meta Açıklama Etiketi Yazın
Kullanıcıların bir arama sorgusu sonucunda web sitenize tıklamadan önce, okudukları ilk yer meta açıklama (meta description) etiketidir. Google’ın algoritmasında dolaylı bir sıralama faktörü olarak değerlendirilmektedir. Optimize edilmiş bir meta description etiketi, tıklama oranınızı artıracaktır.
![Wordpress Meta Açıklama Snippet Düzenleme](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-meta-description-snippet-duzenleme.jpg)
Meta açıklama etiketinizi oluştururken dikkat etmeniz gerekenler:
- Kullanıcının arama niyetine göre optimize edin
- 110-130 karakter uzunluğunda tutmanız, açıklamanızın SERP’te kesilmesine engel olur
- Kullanıcıyı harekete geçirecek mesajlara yer verilmeli
- Odak anahtar kelimeye mutlaka yer verilmelidir.
16. Sayfaları Bir Üst Klasörlere Yerleştirin
Wordpress web sitenizde kalıcı bağlantı (permalink) yapısını, yazı ismi olarak ayarladığınız zaman URL yapınızı şu şekilde görünecektir:
- siteadi[.]com/yazi-ismi
- siteadi[.]com/sayfa-ismi
Yukarıda ki gibi bir URL yapısı ne kadar kısa olsa da, kullanıcı deneyimi için bazen kafa karıştırıcı olabilmektedir. Sayfaları alt klasörlere yerleştirmenin en iyi yolu:
- Hizmetlerinizi ya da çözümlerinizi listeleyen bir açılış sayfası oluşturmalı
- Verdiğiniz her bir hizmet için ayrı ayrı sayfa oluşturulmalıdır
- Açılış sayfanızdan, her bir hizmet sayfasına mutlaka dahili bağlantı vermelisiniz
Hizmetleriniz için bir açılış sayfası ve her hizmetiniz için bir sayfa oluşturduğunuz URL yapınızın şu şekilde görünmesi, hem arama motorlarına hem de kullanıcılara fayda sağlayacaktır.
- siteadi[.]com/ hizmetlerimiz/
- siteadi[.]com/ hizmetlerimiz /seo/
- siteadi[.]com/ hizmetlerimiz /google-ads/
Özel bir yazılımda bu yapıyı oluşturmak belki zor olabilmekte, fakat wordpress’te bu işlemi yapmak oldukça kolaydır. Sayfa düzenleyicideki “Sayfa özellikleri” bölümünde, Ebeveyn sayfa kısmında bir üst bağlı olacağı sayfayı seçmelisiniz.
![Wordpress Üst Sayfa Atama](/wp-content/uploads/2022/03/wordpress-ust-sayfa-atama.jpg)
17. Wordpress Önbelleğe Alma Eklentisi Yükleyin
Wordpress altyapısına sahip web sitenizi hızlandırmak ve performansını artırmak için önbelleğe alma eklentisi yüklemelisiniz. Önbellekleme yöntemi tarayıcı ve sunucu bazlı olarak iki farklı yöntemi bulunmaktadır. Wordpress cache eklentileri ile tarayıcı bazlı önbellekleme yapabilirsiniz. Sunucunuzun altyapısına bağlı olarak bir önbellekleme eklentisi yüklenmelidir. WP Rocket, WP Fastest Cache, W3 Total Cache ve WP Super Cache gibi eklentileri tercih edebilirsiniz.
18. Kaynak Kodunuzu Küçültün
Web sitenizin altyapısı ne olursa olsun, sizlere tavsiyem HTML, CSS ve JS dosyalarınızda gereksiz boşlukları kaldırmalısınız. Bu sayede hem sitenizin hızını hem de performansını artıracaktır. Wordpress eklentileri arasında yer alan WP Rocket küçültme işlemini muazzam derecede iyi şekilde yapmakta, eğer ki ücretsiz bir çözüm arıyorsanız Autoptimize eklentisini deneyebilirsiniz.
19. Wordpress Görüntü Optimizasyonu İçin Eklenti Yükleyin
Web sayfanızda yer alan görseller, sitenizin hızına ve performansına doğrudan etkili bir faktördür. Wordpress web siteniz için görsel optimizasyonu, dosya boyutunu küçültme ve görsellere attribute height/width değerleri atanmalıdır. Burada sizin için en iyi çözüm ShortPixel eklentisi olacaktır. ShortPixel eklentisinin muadili pek çok eklenti yer almaktadır.
Sonuç
İçerik yönetim sistemleri arasında WordPress, SEO için sağlam bir alt yapıya, kullanımı ve yönetimi basit bir sisteme sahiptir. Wordpress web sitesine sahip olduğunuzda arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alacaksınız diye bir kaide yoktur. Bu bir içerik yönetim sitemi olduğundan dolayı, Google ve diğer arama motorları sıralamanızı yükseltmek için yapmanız gereken pek çok işlem bulunmaktadır.
Wordpress SEO, konusunda daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa veya görüşlerinizi ve geri bildirimleriniz yorum olarak yapmanız beni çok mutlu edecektir.