SEO

Dahili Bağlantı SEO Açısından Önemi

SEO açısından güçlü bir dahili bağlantı strateji, web sayfanızın daha iyi sıralama ve daha fazla trafik elde etmesini sağlar. Web sitenizde yetim sayfalar bırakmamak için mutlaka iç sayfalarınız arasında bağlantı linkleri oluşturmalısınız.

Çoğu SEO uzmanı, backlink (harici bağlantı) gücünü tüm strateji çalışmalarından üstün tutmaktadır. Pagerank değeri belirlenirken kullanılan backlink yerine Google’ın sitemizi yapısını ve konusunu daha iyi anlamasını sağlamak için web sitemizde dahili bağlantılara yer vermeliyiz.

SEO açısından doğru kurgulanmış bir dahili bağlantı yapısına sahip olmak;

  • Arama motoru botları açısında web sitesinin taranabilirliğini iyileştirir
  • Web sayfası ziyaretçilerinin, sitemizde ki yer alan diğer içerikleri keşfetmesini kolaylık sağlar ve kullanıcı deneyimini artırır
  • Web sitesinin, yetim sayfa (orphan page) sorununa çözüm olur.

İnternal link (dahili bağlantı) önemi hakkında detaylı bilgi aktarmadan önce, SEO Nedir? adlı blog yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Dahili Bağlantı Nedir?

Dahili bağlantı, web sitesinde yer alan bir sayfadan, başka bir sayfaya verilen iç bağlantı türüdür. Web sitesinde yer alan içeriklere ulaşmak için, arama motorları ve kullanıcılar bağlantıları kullanır ve takip ederler. Eğer ki içerikleriniz arasında, birbiri ile bağlantı olmaz ise herhangi bir içerik kolayca keşfedilmez.

Web sitesinde farklı türlerde dahili bağlantılar yer almaktadır. İç bağlantı oluştururken, ana sayfa, menü, gönderi yayını ve içerikte iç bağlantılardan oluşan link yapılarına bağlamsal bağlantılar diye adlandırılmaktadır. Bağlamsal bağlantılar, arama motorlarını ve kullanıcılarını alakalı ve ilgi çekici içeriğe yönlendirme yaparak, web sayfalarının keşfedilmesini ve değerinin belirlenmesini sağlamaktadır.

Web sitenizde sizin için önemli olan sayfalar ne kadar çok bağlantıya sahip olursa, arama motorları tarafından o kadar değerli ve önemli bir içerik olarak değerlendirilecektir. İyi kurgulanmış, bir dahili bağlantı stratejisi SEO çalışmalarınız için oldukça önemlidir.

Dahili Bağlantılar Neden Önemlidir?

SEO uzmanlarının, sayfa içi optimizasyon çalışmalarında mutlaka önerdiği bir şey ise, dahili bağlantı stratejisidir.

İç bağlantı stratejisi ile web sitenizi için güçlü bir bağlantı yapısı oluşturarak şunları elde edersiniz:

1. Web Sitesinin Taranabilirliğini İyileştirir

Arama motoru botları, web sitesi içeriklerine kolayca erişebilirse, oluşturduğunuz içeriklerinizin üst konumlarda yer alma olasılığı artacaktır.

Dahili bağlantı stratejiniz, arama motoru botlarına hangi sayfanızın içeriğinin daha önemli olduğu konusunda bilgi verir. Bir web sayfasında yer alması gereken maksimum dahili bağlantı sayısı 100 veya daha az bir sayıda tutmanızı tavsiye ederim. Web sayfanızda yüzlerce bağlantının yer alması kullanıcı deneyimi açısından oldukça olumsuz etki yaratmaktadır.

2. Kullanıcı Deneyimini Artırır

Dahili bağlantılar, web sayfası ziyaretçilerinin, sitemizde ki yer alan diğer içerikleri keşfetmesinde kolaylık sağlar ve kullanıcı deneyimini artırır. Kullanıcıların karşısına doğru zamandan ve yerde çıkan bağlantılar, kullanıcı etkileşimini artırmaya fayda sağlar.

Blog sayfaları sayesinde, hizmet sayfalarına ya da ürün kategori/detay sayfalarına link vermek oldukça iyi bir fikirdir. Kullanıcının arama amacı eğer ki bilgi almaksa, bu kullanıcıyı satışa dönüştürmenin en kolay ve etkili yolu, blog içeriği oluşturmak ve buradan da ilgili sayfaya link vermemiz yeterli olacaktır.

3. Artan Sayfa Otoritesi

Dahili bağlantılar yer vermeniz, sayfa sıralamanızı iyileştirmeye yardımcı olur. İçeriğinizin konusu hakkında arama motoru botlarına bilgi sağlanır. Arama motoru botları için en önemli sayfalardan (ana sayfa) diğer sayfalara oluşturulan bağlantılar sayfa otoritesini artırır.

Web siteleri için en önemli sayfalar iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatan ve organik trafiği fazla olan sayfalardır. En önemli sayfalardan bağlantı verdiğiniz taktirde, bu yetki diğer sayfalara da geçecektir.

Dahili Bağlantılar Nasıl Oluşturulur?

Dahili ve harici bağlantılar arasında teknik açıdan bir fark bulunmamaktadır. HTML kodları her iki bağlantı türü içinde aynı görünür:

<a href="site içi hedef URL"> dahili bağlantı metni </a>


<a href="site dışı hedef URL"> harici bağlantı metni </a>

Yaygın olarak iki tür iç bağlantı yöntemi kullanılmaktadır:

  • Gezinme bağlantıları, menü, breadcrumbs veya kategori bağlantıları web sitesinin vazgeçilmez bir parçası ve web sayfaları arasında gezinmeyi kolaylaştırır.
  • Bağlamsal bağlantılar, içeriğin içerisinden verilen bağlantılar, kullanıcıların ve arama motoru botlarının içeriğiniz ile alakalı diğer sayfaları keşfetmelerine yardımcı olur.

Dahili bağlantı kullanımına yönelik örnek uygulamalar:

Menü Bağlantıları

Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların en çok kullandığı yer ve onlara yardımcı olan bir alandır. Ana menüyü oluştururken mutlaka konuyu ilgili kategorilere göre ayırınız. Sitemizi ziyaret edenlere iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için bu bağlantıları dikkatli oluşturmalıyız.

Üst menü ve alt menüde yer alacak bağlantılar, ziyaretçilerin kullanımına yönelik ve bizim için önemli olan sayfaları listelemelidir. Bazı durumlarda menüde gösteremediğimiz sayfalarımızın ek dahili bağlantılara ihtiyacımız vardır.

Breadcrumbs, menüde yer alamayan sayfalarımız için bir içerik bağlantı menüsüdür. Özellikle e-ticaret web sitelerinde bulunması gerek bu iç bağlantı menüleri hem kullanıcılara hemde arama motoru botlarına yardımcı olmaktadır.

Bağlamsal Yerleştirme

Bağlamsal yerleştirme, içeriklerimizin içerisinde kullanıcılara, konu ile ilgili ek bilgi sağlaması amacıyla oluşturulan dahili bağlantılardır. Bağlamsal yerleştirme sayesinde web sitemizde yetim sayfa (orphan page) bırakmamış oluruz. İyi kurgulanmış bir bağlamsal dahili bağlantı yapısı ile arama motorlarının içeriğimizin konusunu daha iyi anlamasına yardımcı oluruz.

İçerik İçi Bağlantı Linkleri

İçerik içi bağlantı linkleri ile bağlantı metinleri (bağlamsal yerleştirme) karıştırılmaması gerekmektedir. Bağlantı metinleri ile web sayfamızda yer alan başka sayfalarla bağlantı oluşturabiliriz. İçerik içi bağlantı linkleri ile mevcut içeriğimizde ya da başka bir sayfada yer alan konu başlıklarına bağlantı oluştururuz.

Dahili Bağlantı Strateji İpuçları

Web sitenizde iyi bir dahili bağlantı stratejisi kurgularsanız, SEO çalışmalarınızda oldukça iyi bir başarı elde edersiniz.

  • Herhangi Bir Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklama DerinliğiTıklama derinliği (crawl depth), bir kullanıcının ana sayfadan, bir içeriğimize kaç tıklamada ulaşabildiğini ifade etmektedir. Kullanıcı deneyimini maksimumum düzeyde iyileştirmek için, insanların içeriklerinize 3 tıklamada ulaşabileceğinden emin olunuz.
  • Arama motoru botlarına bizim için önemli olan sayfaları bildirimenin en kolay ve etkili yolu, önemli sayfalarımıza diğer sayfalardan bağlantı oluşturmaktır.
  • İçeriğimizin konusu ile ilgili sayfalara bağlantılar oluşturunuz. Bu tür bağlantılar hem arama motorlarına sayfanın konusu hakkında bilgi aktarmaya hem de kullanıcıların web sayfamızda daha fazla zaman geçirmesini sağlar.
  • İçeriklerimizde bağlantı metinleri oluştururken, açıklayıcı ve anlamlı bağlantı metinleri oluşturmalısınız. Örneğin “buraya tıklayın” gibi bir metin yerine “kategori ağacı nasıl oluşturulur” gibi bir metin daha uygundur.
  • Web sitenizde yeni bir içerik oluşturduğunuzda, başka sayfalara minimum 2 bağlantı eklemenizi tavsiye ederim.
  • Eski ve popüler sayfalarınızdan yeni sayfalarınıza bağlantı oluşturun.
  • Yılda en az 3 defa dahili bağlantı denetimi yapmanızı tavsiye ederim. Bu sayede web sitemizde yer alan 4xx ve 3xx bağlantıları da sitemizden uzaklaştırmış oluruz.

Sonuç

SEO açısından güçlü bir dahili bağlantı strateji, web sayfanızın daha iyi sıralama ve daha fazla trafik elde etmesini sağlar. Sizlerde dahili bağlantı oluştururken dikkat ettiklerinizi, karşılaştığınız zorlukları veya case study çalışmalarınızı yorum olarak herkes ile paylaşabilirsiniz.

Web Site SEO Analizi Talep Et

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu