SEO

Harici Bağlantı Etiketleri Rel UGC ve Rel Sponsored Kullanımı

Web sitenizde, harici bağlantı için rel ugc, rel sponsored ve nofollow özellikleri ile link verilen web sayfası ile olan ilişkinizi Google’a bildirmeniz gerekmektedir. Yine aynı şekilde başka bir site kendi sayfasından, sitenize link verdiğinde bağlantı etiketlerini kullanması gerekmektedir.

Tarih 10 Eylül 2019 gösterdiğinde Google güncellemesi ile, rel=”nofollow” bağlantı niteliğine ek, 2 yeni bağlantı niteliği olan rel=”ugc” ve rel=”sponsored” özelliklerini tanıtıldı.

Bağlantı link özelliklerini kullanmak için, <a> html elementinde rel=”nofollow,ugc,sponsored” özellik değerlerinden birini yada birkaçını tercih etmelisiniz.

Ayrıca Google’ın herhangi bir bağlantıyı takip etmesi için bağlantılarda rel niteliğini kullanmanıza gerek yoktur. Örneğin:


<p>Muhittin BİLGİN<a href="https://www.muhittinbilgin.com/">Profesyonel SEO Uzmanı</a>’dır.</p>

Harici bağlantılarda ugc, sponsored ve nofollow özelliklerinin kullanımı ile ilgili detaylı bilgi ve örnekleriyle size aktaracağım. Web sitenizde dahili bağlantılarda ve harici bağlantılarda mutlaka en önemli sayfanızın içeriğine bağlantı vermelisiniz. SEO Nedir? adlı blog yazım benim için en önemli içeriğimdir.

Neden Harici Bağlantı Etiketleri Kullanılır?

  1. Bağlantılar için üç şekilde özellik eklemesi yapılabilir: “nofollow”, “sponsored” ve “ugc”, her bir rel niteliği farklı bir anlam ifade etmektedir. 
  2. “dofollow” özelliği eklemek için, bağlantılarda herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
  3. Google tarafında nofollow bağlantı özellikleri birer “ipucu” olarak değerlendirilmektedir. Aldığınız bağlantı ya da verdiğiniz bağlantılarda nofollow niteliğine sahip olmak sıralamanızı etkilemeyecektir. 
  4. Web sitemizden, başka bir domain yapısına verilen bağlantılara, mutlaka nofollow niteliğini eklemelisiniz.
  5. Kendi web sitenizde ki önemli sayfalara (dahili bağlantılara) asla nofollow özelliği eklemeyiniz.
  6. Google 2020 yılına kadar nofollow niteliği gördüğü bağlantıları tarama ve dizine ekleme işlemleri yapmıyor ve yok sayıyordu, fakat bu düşüncesi 1 Mart 2020’de değiştirdi ve  artık nofollow etiketi olsa bile o bağlantıları tarayacağı ve ipucu olarak değerlendireceğini anlamına geliyor.
  7. Tüm bağlantı niteliklerini birarada kullanabilirsiniz. Örneğin, <a href=”#” rel=”nofollow sponsored ugc”></a> kullanımı geçerlidir.
  8. Ücretli bağlantılar da istenirse tek başına veya birlikte, ya nofollow ya da sponsored özniteliği kullanmalıdır. Sponsorlu (ücretli) bağlantılar için “ugc” kullanımı muhtemel bir cezaya yol açabilecektir.
  9. Web sitenizde nofollow etikete sahip bağlantılar varsa, herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.  Bağlantı türünü değiştirmek için Google size hiçbir teşvik veya değişiklik yapmadığınızdan dolayı ceza sunmaz.
  10. Tarama bütçesini kontrol etmek istiyorsanız nofollow bağlantı stratejinizi tekrardan değerlendirmeniz gerekebilir.

Rel Özellik Değerleri ve Kullanımı

2005 yılında Google, yorum spamları ile savaşmak için nofollow etiketini tanıttı. O zamanlarda nofollow’un çıkarılması ve geliştirilmesinde ki amaçlarından biri sayfaların birbiriyle olan reklamları ve sponsorlu bağlantılarını işaretlemek için hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Web teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte, 15 yılın ardından nofollow etiketinin de geliştirilmesi gerekti ve yeni takım arkadaşları ugc ve sponsored nitelikleri tanıtıldı.

Rel=”sponsored” Değeri ve Kullanımı

Ücretli bağlantılar, sitenizde yer alan reklam metinleri veya ücretli yerleşim reklamı olan bağlantılara sponsored niteliği ile işaretlemeniz gerekmektedir.

<a rel="sponsored" href="https://wordpress.com/">Wordpress</a>

PageRank, değerinizi artırmak için başka sayfalardan ücretli olarak bağlantı aldığınız Google tarafından tespit edilirse bu durum Google sıralamanızı olumsuz etkileyecektir.

İş ortağı oluşturduğunuz karşılıklı bağlantıya sahip içeriklerden linklemelerden kaçınmanız gerekmektedir.

PageRank ile bir web sitesinin ne derece önemli olduğuna dair kabataslak bir tahminde bulunmak için ilgili sayfaya verilen bağlantı sayısı ve kalitesini işaret etmektedir. Google, önemli ve popüler web sitelerinin diğer web sitelerinden daha fazla bağlantı alması muhtemel gözüyle yaklaşmaktadır.

Rel=”ugc” Değeri ve Kullanımı

Web sitenizde kullanıcı tarafından oluşturulan yorumlar ve forum yayınları gibi içeriklere sahip bağlantı metinlerine ugc değeriyle işaret etmenizi tavsiye ederiz.

<a rel="ugc" href="https://wordpress.com/">Wordpress</a>

Web sitemizde yer alan içerik için katkıda bulunan ve güvendiğimiz kullanıcılar için bu etiketi zaman içerisinde kaldırmayı düşünebilirsiniz.

Yorum spam önlemek için Wordpress tarafında Akismet Spam Protection eklentisini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Rel=”nofollow” Değeri ve Kullanımı

UGC ve Sponsored nitelikleri kullanmadığınız zaman ve Google’ın web sitenizden giden bağlantı ve sitenize gelen bağlantı sayfaları ile ilişkilendirmesini veya GoogleBot’un bu sayfayı taramasını istemiyorsanız, nofollow değerini kullanmalısınız. 

Kendi sitenizde taranmasını istemediğiniz bağlantılar için <head></head> etiketleri arasında <meta name=”robots” content=”noindex/> kullanmalı ve robots.txt dosyasında tarama bütçesini boşa harcamaması için disallow kuralını kullanmalısınız.

<a rel="nofollow" href="https://www.semrush.com/">Semrush</a>

Sonuç

Yüksek kaliteli bağlantılara sahip olmak ve PageRank değerinizi artırmak istiyorsanız, hedef kitlenizin zaman geçirdiği kanallarda zaman geçirmeli ve kalitenizi göstermelisiniz. Kullanıcının arama amacına yönelik içerik ürettiğiniz zaman ister istemez başka sayfalardan olumlu ve kaliteli backlink bağlantıları alacaksınızdır.

Harici bağlantı etiketleri hakkında, herhangi bir sorunuz ve deneyiminiz hakkında bilgi paylaşmak için yorumlarınızı bekliyorum.

Web Site SEO Analizi Talep Et

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu