SEO

Mobil Uygulamalar İçin App Store Optimizasyonu Nedir?

Uygulama mağazalarında 6 milyondan fazla uygulama yer almaktadır. Markanıza ait mobil uygulamanızın bu uygulama cehenneminde keşfedilmesi en büyük sorunlarınız arasında yer almaktadır. Bu sebeple mobil uygulamalar için app store optimizasyonu (ASO) konusuna oldukça önem vermelisiniz.

ASO, uygulama mağazaları için yapılacak olan optimizasyon çalışmaları ile uygulamanızı iyi bir konuma getirmek için aradığınız tüm bilgiler bu içeriktedir.

Uygulama mağazası, cihazının türüne göre çalıştırabileceği uygulamaların yer aldığı bir platformdur. Yüzlerce uygulama geliştirici veya marka yer almaktadır. Dünya’da ki en büyük uygulama mağazaları, Google Play Store, Apple App Store, Huawei AppGallery, Amazon AppStore, Window Store önde gelen uygulama mağazalarıdır.

App Store Optimizasyonu (ASO) nedir? 

App store optimizasyonu, uygulama mağazası içinde ki yapılan arama sonuçlarında mobil uygulamanızı daha üst sıralarda yer alması için yapılan optimizasyon çalışmalarıdır. Uygulama mağazası arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan uygulamaların, potansiyel müşteriler tarafından indirilme oranı ve daha fazla trafik getirme konusunda artışı gözlemlenir.

ASO çalışmalarında ki asıl amacımız, uygulama mağazasına daha fazla trafik çekerek, uygulamanızı indirmelerini sağlamaktır.

App store optimizasyon süreci, hedef kitlenizin uygulamanız ile aynı kategoride yer alan diğer uygulamaları bulmak için kullandıkları anahtar kelime (arama terimi) dahil, potansiyel hedef kitleni çok iyi tanımalı ve anlamalısınız.

Benzer uygulamalarda ve hedef kitlenizin hangi arama terimlerini kullandığını öğrendiğiniz zaman, potansiyel hedef kitlenizin daha iyi tanıyacak ve en doğru odak anahtar kelimeleri ve öbeklerini bulacaksınız.

Ücretsiz SEO Danışmanlığı

Uygulamanız için App Store Optimizasyonu (ASO) konusunda dikkat edilmesi gereken faktörler:

  1. Uygulamanın adı ve başlığı
  2. Anahtar kelime seçimi
  3. Tanım metni
  4. Alt yazı metni
  5. Toplam indirme sayısı
  6. Oylar ve görüşler

Yukarıda yer alan bu faktörleri nasıl optimize edileceğini teker teker açıklayacağım. Öncesinde ASO’nun neden önemli olduğundan biraz bahsedelim.

ASO Neden Önemlidir?

Uygulama mağazalarında yer alan uygulamaları indirenlerin insanların %40’ı uygulamaları arama yoluyla keşfetmektedir. Kullanıcılar Play Store, App Store, Huawei AppGallery ve diğer uygulama mağazalarında arama yaparak yeni uygulamalar keşfetmekte ve yüklemektedir. ASO ile uygulamanızın arama sıralamasını yükselterek, uygulamanızın keşfedilme oranını artırırsınız.

Her uygulama sahibi, rakip uygulamaların üstünde görüntülenmek için rekabet etmektedir. Çoğu uygulama sahibi, uygulama mağazası optimizasyonuna asla yatırım yapmıyor.

ASO Faktörleri ile Uygulama Sıralamasına Katkı Sağlayın

Konuşacağımız çoğu konu ve başlıklar aslında SEO temelleri içinde yer almaktadır. Web için SEO temellerine aşina iseniz, App Store ile arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır.

Uygulama Sıralamanızı Etkileyen Doğrudan ASO Faktörleri

Uygulama adı ve anahtar kelime kullanımı doğrudan bir ASO sıralama faktörü olarak değerlendirilmektedir. Bu sebepten dolayı bu faktörleri önemsemeli ve dikkate almalısınız.

  • Uygulama Adı(Başlığı) : Uygulama başlığında yer alacak anahtar kelimeler, uygulama mağazası aramalarında en çok trafiğe sahip olan kelimeler olmalıdır. Uygulama adınız, web sitesi meta title etiketine denk gelmektedir. SEO kısmında da sayfa başlığını sık değiştirmenin olumsuz etkisi olacağından dolayı, uygulama adınızı da sık sık değiştirmek sıralamanıza zarar verecektir. Bu sebepten dolayı başlığınızda yer alacak anahtar kelime seçimi için zaman ayırmalısınız. Uygulamanızın popülaritesi artıkça kulaktan kulağa yayılacak, indirme ve keşfedilme sayısı artacaktır. Başlığınızın sık sık değiştirilmesi, uygulamanızın keşfedilmesini ve trafiğinizin azalmasına sebep olabilir.
  • Anahtar Kelimeler: Uygulama mağazası arama sıralamanızı iyileştirmek için, sektörünüz ve uygulamanız ile alakalı arama hacmi yüksek anahtar kelimelere yer vermelisiniz. Anahtar kelimeleriniz için haftadan haftaya optimize edebilir ve önemli inceleyeceğiniz alan rakibinizdir.

Uygulama Sıralamanızı Etkileyen Dolaylı ASO Faktörleri

Hayatımız da her şey için ilk izlenim oldukça önemlidir. İnsanların bir uygulamayı indirmesi için ikna edebilecek bazı faktörler bulunmaktadır. Bu ASO faktörleri dolaylı yoldan bir sıralama faktörü olarak değerlendirilmektedir. İnsanlar bir uygulamayı indirmek için öncelikle toplam indirilme sayısı ve derecelendirmesine göz atarlar.

  • Toplam İndirme Sayısı: Uygulama indirme sayınız ASO için önemli, fakat doğrudan bu sayı üzerinde kontrole sahip değilsiniz.
  • Derecelendirmeler ve İncelemeler:  Derecelendirme ve yorumlar, insanların bir uygulamayı indirmesi için doğrudan ikna edici bir özelliğe sahiptir. Kontrol edilmesi oldukça zor, yorum sayınızı artırmak için kullanıcıları olumlu yorum ve iyi bir derecelendirme bırakmalarını sağlamak için onları teşvik etmelisiniz.

Tabi ki uygulama mağazası optimizasyonu için yukarıda yer alan faktörler yeterli değildir. Aşağıda sıralamanıza yardımcı olacak tüm faktörlere yer vermeye çalıştım.

ücretsiz aso danışmanlığı

1. Uygulamanın Adı

Arama motoru sonuç sayfalarında yer alan sayfalardan içeriğe tıklanmasını sağlayan ve kullanıcının ilgili sayfa hakkında ilk izlenimi meta title etiketlerinden faydalanır. Uygulamanızın adı (başlığı), uygulama mağazalarında da kullanıcılar içinde ilk izlenimdir.

Uygulama başlığında, anahtar kelimeye yer vermek, arama sıralamanızı olumlu etkilemektedir. Uygulama mağazalarının, kendine özgü kuralları olduğundan dolayı bazı sınırlamalar mevcuttur.

Örneğin, Apple App Store platformunda, uygulama adı için 30 karakter sınırı bulunmaktadır. Platform bu sayede uygulama başlığında anahtar kelime doldurmanın önüne geçmektedir. Fakat siz yine dinlemeyip, anahtar kelime yamyamlığı yaparsanız, yasaklama riski alırsınız.

Google Play Store için 29 Eylül 2021 tarihinden itibaren 50 karakter olan uygulama adı limiti, 30 karakter limitine indirilmiştir.

Uygulama başlığınızda asla, En iyi, #1, ücretsiz, reklamsız, reklamsız, şimdi güncelle ve şimdi indir gibi bazı anahtar kelimelere yer vermeyiniz. Uygula başlığında yer alan kelimelerin sadece baş harfleri büyük yazılmaktadır.

Örneğin Spotify her şeyi doğru yapıyor.

Spotify Play Store Uygulama Başlığı ASO Örneği

Uygulama simgesi basit ve akılda kalıcıdır. Play Store’da “ücretsiz müzik”, “müzik” veya “podcast” araması yaptığınızda, Spotify’ın sıralamasını üst konumlarda yer aldığını göreceksiniz.

2. Uygulama Açıklaması

Uygulama açıklamanızı, 252 karakter sınırında, kısa ve hikayesel bir anlatımla tutmalısınız. SEO’da olduğu gibi içeriklerinizi kullanıcılar için oluşturmalı, ancak arama motoru talimatlarına uymalısınız. Aynı durum ASO içinde geçerli, açıklamanız kesilmiş snippet ile uygulama detay sayfanızda gösterilir. Kullanıcılara farklı bir hikaye ile yaklaştığınızda, gördüklerinin devamını okumak için “daha fazla” yazısına tıklarlar.

Uygulama açıklaması için fazla bir alana sahip olduğunuz görünse bile aslında o kadar değildir. Uygulamanızın özelliklerini ve faydalarını açıkladığınız zaman kullanıcıya uygulamanızın indirmeye değer olduğunu ikna edersiniz.

3. Uygulama Anahtar Kelime Alanları

Anahtar kelime meta verileri, uygulamanızın arama ve ilgili içerikle eşleşip keşfedilmesini sağlar. Apple App Store için anahtar kelimeleri girmek için size 100 karakter sınırı koymaktadır. Burada anahtar kelimeleri tekrarlamanın bir faydası yok, bu yüzden sizin için önemli uygulama başlığında kullanmadığınız anahtar kelimelere yer verin.

4. Uygulama Altyazısı

Uygulama adınızın altında yer alan, altyazısı kısmı 30 karakter ile sınırlı fakat size arama sonuçlarında ilgili sonuçlarda listelenmeniz için fırsat sunar. Bu alan uygulamanız ile alakalı daha açıklayıcı anahtar kelimeler kullanabilirsiniz.

5. Uygulama İncelemeleri ve Derecelendirmeleri

Uygulamanız için inceleme ve derecelendirmeler çok önemlidir. Eğer ki marka bilinirliğiniz yoksa, yüksek derecelendirmeye sahip ve gerçek yazılmış yorumlar olunca kullanıcılar ikna olacaktır. Müşteri yorumları ve puanları yüksek olan uygulama daha üst sıralama yer alacaktır.

Kullanıcılar, uygulamalar ile ilgili yaşadığı problemleri doğrudan uygulama mağazasında yorum ve puan olarak belirttiğinde dezavantaja sahip olursunuz. Bu dezavantaja sahip olmamak için, kullanıcılara görüşleri ve problemlerini bildirmek için başka bir alana yönlendirebilirsiniz.

Müşteri deneyimi ve kalite birbiri ile uyumludur. Derecelendirme yani yıldız sayınız ne kadar düşük olursa uygulamanızın indirilme sayısı o kadar az olur. Örneğin Apple App Store da yer alan ücretsiz en iyi 100 uygulamanın ortalama puanı 4 yıldızdır.

Müşterileriniz uygulamayı indirdikten sonra birkaç gün içerisinde onlardan uygulamayı değerlendirmesini isteyin. Bir diğer faktör ise etkileşim, insanlar uygulamayı indirdikten sonra 72 saat içerisinde bir işlem yapmalıdır. Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %77’si bir uygulamayı hiç açmadan uzun süre cihazında tutmaktadır.

Olumlu yorumların yanında ne kadar istemeseniz de olumsuz yorumlarınızda olacaktır. Olumsuz yorumlarını mutlaka yanıtlayınız ve müşterinizle empati kurun. Uygulamanızı indiren kullanıcılara, iyi ya da kötü geri bildirimleri için her zaman teşekkür edin.

6. Uygulama İndirme Sayısı

Bir optimizasyon çalışması için sonuçta bakılacak yer dönüşüm sayısıdır. ASO içinde dönüşüm sayısı, toplam uygulama indirilme sayısıdır. İndirme sayısı, hem kullanıcıları ikna etme konusunda hem de uygulama mağazalarında ki sıralamayı belirlemek için kullanılır.

Rakip uygulamanız sizden uzun süre önce piyasaya sürüldüyse ve 500B+ indirme sayısına ulaştığını düşünelim. Sizin uygulamanızda yeni çıktıysa ve 100B+ indirme sayısına ulaştıysa burada uygulamanız için bir dezavantaj oluşacak gibi görünmektedir. Uygulama indirme sayısı konusunda devreye mevcut indirme oranı girmektedir. Sizin uygulamanız, rakip uygulamanızı geçebilecektir.

Bir uygulama önizleme videosu ve ekran görüntüleri, kararsız kullanıcıları dönüştürmeye yardımcı olur.

Uygulama detay sayfanızda yer alan kısa önizleme videoları ve ekran görüntüleri oldukça önemlidir. Uygulama indirme konusunda kararsız kalan kullanıcıları, potansiyel müşterilere dönüştürme konusunda bu medya öğeleri önemli bir faktör olmaktadır.

Cihazda Uygulamanın Yüklü Kalma Süresinin ASO’ya Etkisi

Uygulamanızın yüklü olduğu cihazlarda, yüklü kalma süresi önemli fakat bunu fazla abartmayalım. Her zaman kullanıcı deneyimi ve marka bilinirliği çalışmalarına katkı sağlayacaktır. Yüklenen uygulamalar ortalama olarak 90 gün içinde, %29 ‘luk kısmı yüklü kalmaya devam etmektedir.

En iyi üç aylık yükleme süresine sahip olan sektörler; medya, eğlence, yaşam tarzı, seyahat, e-ticaret ve perakende sektörüdür. Uygulama mağazalarında yer alan binlercesi, yüz binlercesi bazen hiç kullanılmamak üzere indiriliyor. Uygulamanız indirildikten 72 saat sonra kullanılma olasılığı azalmakta, bu durumu aşmak için kullanıcıya bildirim gönderebilirsiniz.

Kesin olmamakla beraber bir cihazda uygulamanın yüklü kalma süresi ve uygulama indirildikten sonra kaç kez kullanıldığı App Store sıralamanıza katkıda bulunabilir.

Arama Sonuçlarında Üst Sırada Görüntülenmek İçin Uygulama Derecesi Önemli Mi?

Uygulamanızın arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için uygulama derecesi oldukça önemlidir. Bir anahtar kelime için farklı rekabet seviyeleri oluşmaktadır. Kolay bir anahtar için belki listelene 20 uygulama varsa, orta düzey rekabetli bir anahtar kelime için 20-100 uygulama yer alırken, daha rekabetçi bir anahtar kelime için 100’den fazla uygulama potansiyel rakiplerinizdendir.

Uygulamanız ile ilgili anahtar kelimeleri doğru seçmeniz gerekmektedir. Uygulama derecesi, rakip uygulamalara göre daha fazlaysa, rekabetçi anahtar kelimelerde üst konumlarda yer alma ihtimaliniz artacaktır. Daha iyi derecelendirmeye sahip uygulamalar daha üst konumlarda yer alacaktır.

App Store Optimizasyonu Sonuç 

SEO gibi, App Store optimizasyonu da belirli bir sürece tabidir. Uygulanan optimizasyon çalışmaları izlenmeli ve duruma göre anahtar kelime seçimlerinizi gözden geçirmelisiniz. Apple App Store veya Google Play Store üzerinde bir uygulamayı yayınlamadan önce mutlaka anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir.

Uygulama indirmelerini organik olarak artırmak için yukarıda ki yazılan kritik faktörleri dikkate almalısınız. Uygulama adı seçimi, harika bir kullanıcı deneyimi, indirme sayısı, kullanıcı yorumlar ve meta anahtar kelime seçimi oldukça önemlidir.

App store optimizasyonu konusunda aklınıza takılan tüm sorunları ve görüşleri yorum olarak iletebilir veya sosyal medya kanalları aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz.

Web Site SEO Analizi Talep Et

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu