SEO

Canonical URL Nedir? Detaylı Canonical Etiket Rehberi

Canonical URL, SEO sektöründe yeni yeni önemi artmaktadır. Google tarafından 2009 yılından beri “rel=canonical” etiketleri desteklenmektedir.

Her SEO uzmanı için bu etiketin kullanımı ve uygulamasını bilmesi en temel bilgidir. Yanlış kullanım sonrasında web sitenizin organik arama performansında düşüş yaşanabilir.

Bu içeriğimde sizlere canonical etiketlerin ne işe yaradığını ve nasıl uygulandığını detaylı olarak anlatacağım. Konuya derinlemesine dalmadan önce SEO Nedir? adlı içeriğim ilginizi çekecektir.

Canonical Etiket ve Canonical URL Nedir?

Canonical URL, Türkçe karşılığı “Standart URL” olarak tanımlanmaktadır. Bu içeriğimizde canonical yerine bazen standart URL, kurallı etiket gibi kullanımlarını kullanacağız.

HTML dilinde rel=”canonical” bilinen kurallı etiketler, bir sayfanın orijinal sürümünü belirtiriz. Arama motorlarına, belirttiğimiz standart URL’i ana içerik, diğer içeriği ise kopya içerik olarak değerlendirecektir.

Standart sürüm olarak seçtiğimiz içeriği Google daha sıklıkla tararken, kopya içeriği daha az sıklıkla tarayacaktır.

Yinelen içerik sorunlarının önüne canonical URL ile geçebiliriz. Bir web sayfanın, “standart” veya “tercih edilen” sürümünü belirterek bu sorunu çözebiliriz.

Peki, canonical etiket ile canonical URL arasında ki farklar nelerdir?

Canonical Etiketler

Canonical etiketler, web sayfasının HTML kodunda yer alan, <head></head> etiketleri arasında yer alır. Kurallı etiket şöyle görünür:

<link rel="canonical" href="https://www.siteadi.com/sayfa-url/" />

Burada yer alan URL, sayfanın kendi URL’ini yada başka bir sayfanın URL’ini işarete ederek referans verebilir.

Canonical tags ve canonical URL‘ler terminoloji olarak birbiri ile karıştırılmamalıdır. rel=”canonical” etiketi, canonical URL’i ayarlamak için kullanılan bir yöntemdir.

Canonical URL

Kurallı bağlantı, benzer ve yinelenen sayfalar için ana URL olarak seçilen bir URL’dir.

Sitenizde istediğiniz bir URL’i, canonical URL’i olarak belirleyebilirsiniz. Fakat bazı durumlarda Google, seçtiğiniz standart URL’den farklı bir URL seçebilir. Genellikle, standart olarak sizin belirlediğiniz URL kullanılacaktır.

Kafaları fazla karıştırmadan şu şekilde dile getirebilirim. Canonical URL, SERP’te görünmesini istediğimiz sayfaları belirtir.

Profesyonel SEO İpucu: Bir web sayfasının canonical URL’i farklı bir domain de yer alan sayfa olabilir.

Diğer Canonical URL Belirtme Yöntemleri?

Standart URL belirtmenin tek yolu canonical etiket değildir. Diğer canonical URL belirtme yöntemleri:

  • HTTP üst bilgi başlığında rel=canonical yanıtı kullanmak.
HTTP/... 200 OK
 
...
Link: <https://siteadi.com/ana-icerik>; rel="canonical"
  • Site haritanızda, önemli olduğunu düşündüğünüz ve seçtiğiniz canonical URL’e yer verin. Site haritasında mutlaka sadece standart URL olarak belirttiğiniz URL’ler yer almalıdır.
  • Yinelenen birden fazla içeriğiniz varsa, zayıf içeriklerinizi seçtiğiniz ana içeriğe 301 kalıcı yönlendirme yapınız.

Yukarıda bahsettiğim diğer yöntemler Google tarafından önerilen yöntemlerdir.  

Profesyonel SEO İpucu: Web sayfalarında canonical URL belirtmek bir gereklilik değildir. Standart URL olmadığı durumlarda, Google sizin yerinize kullanıcısına fayda sağlayacağını düşündüğü sayfayı seçecektir. Web sitenizi üst sıralara çıkarmak ve yinelen içerik sorunlarının önlemek için canonical URL’i tavsiye ederim.

Yinelenen İçerik Oluşmasının Nedeni?

Yinelen içerik problemi ile hiç bir site sahibi veya SEO uzmanı karşılaşmak istemeyecektir. Yinelen içerik oluşmasının pek çok nedeni olabilir. 

Web sitenizde içerik oluştururken dikkatli olmalısınız. CMS sistemleri bir içerik için birden fazla URL oluşturabilir. Dizine eklenebilir farklı sayfa sürümü ve farklı cihazlara yönelik sayfalar olabilir. Dinamik URL’ler veya yanlış yapılan SEO çalışmalarıdır.

Örneğin aşağıda yer alan URL’lerin hepsinin aynı içeriği görüntülediğini düşünelim.

  1. https://www.siteadi.com/kategorisi/urun-ismi/
  2. https://www.siteadi.com/urun-ismi/
  3. https://siteadi.com/urun-ismi/
  4. http://www.siteadi.com/urun-ismi/
  5. http://siteadi.com/urun-ismi/
  6. https://m.siteadi.com/urun-ismi/
  7. https://www.siteadi.com/urun-ismi
  8. https://www.siteadi.com/Urun-Ismi/

Yukarıda yer alan URL’lerin hepsi aynı içeriğe sahip olsa da, arama motorları için hepsi yinelenen sayfadır:

  • 1 ve 2 numaralı URL’ler de, kategori adı olması veya olmaması problem oluşturmaktadır.
  • 3, 4 ve 5 numaralı URL’ler de HTTP, HTTPS, www ve non-www sürümlerine erişilebilir ve 200 yanıt durumunu döndürmesidir.
  • 6 numaralı URL, subdomain de yer alan mobil sürümüdür.
  • 7 numaralı URL, 2 numaralı URL’ni aynısı gibi fakat tek fark sonunda eğik çizgi olmasıdır.
  • 8 numaralı URL’de, URL’lerin baş harflerinin büyük harf olmasıdır.  

Profesyonel SEO İpucu: Web sitenizde yer alan URL’ler de büyük harf, küçük harf kullanımına dikkat ediniz. Tavsiyem web sitenizin tamamında URL yapınız da küçük harfli URL kullanmanızdır.

Erişilebilir dizin hatası ( Accessible Index Page Configured), yinelen içerik problemine yol açacaktır:

  • https://www.siteadi.com/
  • https://www.siteadi.com/index.php 

Yinelen içerik problemlerin oluşması işte bu kadar kolaydır.

Pek çok web sitesi farkında olmadan bu sorunları yaşamaktadır. Canonical URL’ler, arama motorlarına yinelen içerikler için tek bir URL’i tanımasını söyler.

SEO için Neden Canonical URL Önemlidir?

Canonical URL, site performansını etkileyen yinelenen içerik problemlerinin önüne geçer. Canonical URL’leri teknik SEO açıdan değerlendirilmesinin birkaç nedeni bulunmaktadır.

Sizin İçin Önemli Olan ve Arama Sonuçlarında Gösterilmesini İstediğiniz URL’i Belirtin

Canonical URL ile SERP’te sitenizin yinelenen içeriklerinden hangisinin gösterileceğini söylüyorsunuz. Örneğin aşağıda yer alan içeriklerden hangisinin SERP’te tıklanma olasılığı daha fazladır.

  • https://www.siteadi.com/sayfa-ismi/
  • https://www.siteadi.com/index.php?sayfaid=2

Tabi ki yüksek olasılıkla, ilk URL için daha fazla tıklama alacaksınızdır. Arama motorlarına sıralanmasını istediğiniz içeriği belirtmek için canonical’ın gücünden faydalanın.

Yinelen İçeriklerin Sahip Olduğu Backlink Gücü

Web sitenizde yer alan yinelenen içerikler farklı sitelerden bağlantılar almış olabilir.

Canonical URL ile yinelenen içeriklerine gelen backlinkleri tek bir sayfada birleştirebilirsiniz. Backlink sinyallerinin gücünü tek bir içerikte birleştirmek sıralamanıza yardımcı olacaktır.

Ortak İçerik Paylaşımı

Bir içeriğin farklı web sitelerinde ortaklaşa paylaşılması ne yazık ki sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

SERP’te yinelen içeriklerin listelenmesi engelleyebilirsiniz. Orijinal içeriği tek web sitesinde yayınlamak ve trafiği bölmemek için canonical etiket kullanın.

Yinelenen Sayfaların GoogleBot Tarafından Taranmasını Engelleyin

Büyük e-ticaret sitelerinin en büyük sorunu çok fazla sayıda sayfasının olmasıdır. Örneğin GoogleBot’a aynı içeriğin farklı cihaz sürümlerinde oluşan yinelenen içerik sürümlerinin olduğunu düşünelim. Gbot’un bu aynı içerikleri tarayıp zaman harcaması yerine canonical URL kullanabilirsiniz.

Canonical URL kullanmak, tarama bütçesi yönetimi açısından oldukça önemlidir. Siteye yeni eklenen içeriklerin Google tarafından hızlı keşfedilmesi sağlanır. Eğer ki on binlerce, yüzbinlerce sayfanız olmadığı sürece tarama bütçesi sizin için sorun değildir. Tarama bütçesi optimizasyonu için robots.txt dosyasını kullanabilirsiniz.

rel=canonical Etiketi Doğru Kullanımı

Canonical URL’i, arama motorlarına belirtmenin en basit yolu <head></head> etiketleri arasında rel=”canonical” etiketini kullanmaktır.

CMS (Wordpress, Shopify, Wix vb.) platformlarında canonical etiketi düzenlemek ve oluşturmak oldukça basittir. Fakat özel yazılım bir web sitesi var ise canonical etiketi kullanımı için geliştiriciden destek almanız gerekir.

WordPress Altyapılı Web Sitelerinde Canonical URL Ayarlama

WordPress web sitlerinde canonical URL ayarlamak çok kolaydır. Fakat bu durum kullandığınız SEO eklentisine göre değişmektedir.

Yoast SEO, Rank Math SEO ve All in One SEO eklentileri ile canonical URL nasıl ayarlanır ona birlikte bakacağız.

Yoast SEO ile Canonical Etiket Ayarları

Yoast SEO eklentisi kullanıyorsanız, düzenlemek istediğiniz sayfa/yazı düzenle seçeneğine tıklayınız. İlgili içerikte Yoast SEO bölümen gidin ve “Gelişmiş” seçeneğine tıklayın. Bu kısımda karşınıza, içeriğin Canonical URL’ini belirleyebilecek bir alan bulacaksınız.

Yoast SEO Canonical Adres Yeri

Rank Math SEO ile Canonical Etiket Ayarı

Rank Math SEO eklentisi kullanıyorsanız. Sağ tarafta yer alan Rank Math meta kutusunda Advanced sekmesine tıklatın. Açılan kısımda en alt kısımda Canonical URL belirleyebileceğiniz bir alan bulacaksınız.

Rank Math ile Canonical URL Ayarı

All in One SEO ile Canonical Etiket Ayarı

All in One SEO eklentisi kullanıyorsanız, herhangi bir içerik için canonical URL’i belirleyebilirsiniz. İlgili sayfa AIOSEO Settings bölümden yer alan Advanced sekmesine tıklayınız. Açılan kısımda canonical URL’i girebileceğiniz bir alan ile karşılaşacaksınız.

All in One SEO Canonical URL Ayarı

Wix Altyapılı Web Sitelerinde Canonical URL Ayarlama

Wix web sitelerinde varsayılan olarak, kendi kendine referans veren canonical etiket yapısını kullanır.

Bu ayarı değiştirmeniz gerekirse, Menüler ve Sayfalar’a gidip ilgili sayfanın üzerine gelip Daha Fazla Göster simgesine tıklayın. SEO seçenekleri > Gelişmiş SEO > Özel Meta Etiketler kısmında yer alan “Yeni Etiket Ekle” seçeneğine tıklayınız. Açılan pencereye aşağıda yer alan kodu giriniz.

<link rel="canonical" href="{your-page-url}"/>
Wix Canonical Etiket Ayarı
Wix Canonical Etiket Ayarı

Kaynak: Wix

Shopify Altyapılı Web Sitelerinde Canonical URL Ayarlama

Shopify web sitelerinde yamyamlaştırma SEO sorunları bulunmaktadır. Platform birden fazla URL’de tek bir ürün sayfasını işaret etmektedir.

Shopify geliştirici kılavuzuna göz attığınız zaman herhangi bir sayfaya canonical URL belirtmek adına {{ canonical_url }} kodunu kullanabileceğimizi ifade eder. Fakat Magento, WordPress veya Wix sitelerinde olduğu gibi özel canonical URL’ler belirleyemezsiniz.

Varsayılan olarak, kaynaklandıkları koleksiyonu içermeleri için dinamik olarak güncellenen ürün URL’ler oluşturulması sorunun ana kaynağıdır.

Shopify altyapısında aşağıdaki yer alan URL’lerde tek bir ürün bulabilirsiniz:

  • https://www.siteadi.com/products/product-a
  • https://www.siteadi.com/women-collection/products/product-a
  • https://www.siteadi.com/sales-collection/products/product-a

Farklı URL yapısı fakat aynı ürün sayfasını döndürür. Bu durum da canonical etiket kendisini işaret edecek fakat bu durumda yinelenen içerik problemine yol açacaktır.

Edit Code kısmında collection-template.liquid dosyasını açın ve aşağıda yer alan kodu bulun.

{{ product.url | within: collection }}

Bu kodu aşağıda ki kod ile değiştirin:

{{ product.url }}

Bu sayede hem canonical etiketleri hem de dahili bağlantı yapınızı doğru kurgulamış oldunuz.

Magento Canonical URL Ayarları

Magento web sitelerinde canonical URL nasıl ayarlanır? sorularınızı duyar gibiyim. Magento 1 veya Magento 2 altyapısına sahip web siteleriniz varsa, aşağıda yer alan adımlar ile canonical URL ayarlamasını yapabilirsiniz.

Magento 1 Ürün Sayfası Canonical Ayarlaması

Yönetici panelinde,  System > Configuration tıklayın ve sol tarafta yer alan Catalog sekmesini seçin ve Search Engine Optimizations ayar kısmını açın:

magento canonical etiket ayarı

Use Canonical Link Meta Tag For Products (Ürünler İçin Canonical Bağlantı Meta Etiketini Kullan) seçeneği “Yes” olarak ayarlanması gerekir.

magento 1 canonical etiket ürün ayarı

Genellikle, bu tür CMS sistemlerinde varsayılan olarak evet işaretlidir. Fakat yine de kontrol etmek faydalı olur.

Magento 1 Kategori Sayfası Canonical Ayarlaması

Yönetici panelinde,  System > Configuration tıklayın ve sol tarafta yer alan Catalog sekmesini seçin ve Search Engine Optimizations ayar kısmını açın. Use Canonical Link Meta Tag For Categories (Kategoriler İçin Canonical Bağlantı Meta Etiketini Kullan) seçeneği “NO” olarak ayarlanması gerekir.

magento 1 canonical etiket no ayarı

Kategoriler için standart URL’i manuel olarak belirleyebilmek için bunun hayır olarak seçildiğinden emin olun .

magento 1 custom design kategori canonical etiket yapılandırması

Canonical URL’i sizin seçtiğiniz URL olmasını istediğiniz kategorinin düzenleme sayfasını açın. Custom Design sekmesini ve  Custom Layout Update kutusuna istediğiniz URL aşağıda yer alan örnek kod parçacığını kullanarak ekleyiniz.

<reference name="head">
<action method="addLinkRel">
<rel>canonical</rel>
<href>https://www.website.com/page-a/</href>
</action>
</reference>

Magento 2 Canonical URL Ayarı

Yönetici panelinde,  Stores > Settings > Configuration tıklayın ve Catalog açılır menüsüden Catalog’u seçin. Search Engine Optimization, bölümünü bulun. Use Canonical Link Meta Tag For Products (Ürünler İçin Canonical Bağlantı Meta Etiketini Kullan) seçeneği “Yes” olarak ayarlanması gerekir.

Use Canonical Link Meta Tag For Categories (Kategoriler İçin Kurallı Meta Etiketleri Kullan) seçeneğini Evet olarak ayarlayınız. Mağaza kategori sayfaları için tam kategori URL’i canonical URL olacak şekilde ayarlanacaktır.

Magento 2 Canonical Etiket Ayarı

Hem ürünler hem de kategoriler için canonical URL eklemek için evet seçeneğini seçmeniz önerilir .

HTTP Header ile rel=”canonical” Kullanımı

Canonical etiket ve URL kullanmanın bir diğer yolu ise, HTTP header ile rel=”canonical” uygulamasıdır.

Web sitenizde yer alan PDF veya HTML olmayan diğer medya belgeler için canonical URL belirtmenin en iyi yöntemidir. Web sitenizin .htaccess dosyasına erişip, aşağıda ki kodu eklemeniz yeterlidir.

<Files "file-to-canonicalize.pdf">
Header add Link "< https://www.siteadi.com/pdf-bulundugu-sayfa/>; rel=\"canonical\""
</Files>

301 Kalıcı Yönlendirme ile Canonical URL Kullanımı

301 kalıcı yönlendirme ile canonical URL kullanımı, Google tarafından tavsiye edilmektedir. 301 ile hem yönlendirme yapmış oluyorsunuz hem de canonical URL’i seçmiş olursunuz. Diğer yinelenen içeriklerinde seçtiğiniz içeriğe yönlendirmelisiniz.

Yinelenen içerikleri, 301 kalıcı yönlendirme ile çözüme kavuşturmanın yollar:

  • HTTP ve HTTPS protokolünden dolayı oluşan URL yapısı
  • WWW olmayan ve WWW sürümlerinden dolayı oluşabilir
  • URL’de sondaki eğik çizginin olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Site Haritası ile Kurallı URL Kullanımı

Google site haritasında yer alan içeriklerin kurallı URL’in kendisini işaret ettiğini varsaymaktadır. Bu sebepten dolayı site haritasında, canonical linki başka sayfayı işaret eden içeriklere yer vermeyin. Google bazen standart URL’i kendi seçtiğinden dolayı garanti bir durum değil, fakat site haritası yapılandırırken bunu göz önünde bulundurunuz.

Canonical Etiket Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Canonical etiket kullanımı aslında zor değil ve oldukça faydalıdır. Yinelenen içerik sorunlarını tespit etmek ve temizlemek oldukça kolay hale gelecektir. Kurallı URL kullanımında her zaman şunlara dikkat ediniz:

Her Sayfa İçin Bir Canonical Etiket

Her sayfa için mutlaka bir adet canonical etiket ve URL kullanıldığını kontrol ediniz. HTML kaynak kodunuzda <head></head> etiketleri arasında sadece bir canonical etiket ve URL bulunmalıdır.

Web Sitesi Protokol Kontrolü

Web siteniz HTTP veya HTTPS protokollerinden hangisini tercih ediyorsa mutlaka kurallı URL’de de öyle olduğunu kontrol ediniz. Web siteniz tercih ettiğiniz protokolün dışında açılıyorsa, bu durumu 301 yönlendirme ile çözebilirsiniz.

URL’de Eğik Çizgi

Web sitenizin URL yapısının sonunda eğik çizgi olup olmadığını kontrol ediniz. Genellikle gözden kaçan bu önemli detay sitelerinin canonical problemi yaşamasına sebep olmaktadır.

WWW ve Non-WWW Kontrolü

Web siteniz www veya non-www sürümlerinden hangisini tercih ediyorsa, canonical etiketlerde aynı URL yapısına yer verilmelidir. WWW ve WWW olmayan sürümlerin ikisi de açılıyor ve 200 OK HTTP durum kodu döndürürse yinelenen içerik problemi oluşacaktır.

Tam URL Kullanın

Canonical etiketlerde göreli URL yerine, tam URL kullanılmasına dikkat ediniz.

Tam mutlak URL kullanımı:

<link rel="canonical" href="https://www.website.com/page-a/" />

Eksik göreli URL kullanımı:

<link rel="canonical" href="/page-a/" />

Kendinin Referans Eden URL

İçerikleriniz sizin için önemli ve yinelenmiyorsa canonical etiketlerinde kendini işaret eden kurallı URL kullanıldığından emin olun.

301 Yönlendirmesi Kontrolü

Web sitesinde içerikleriniz için 301 yönlendirme yaptığınız zaman, yinelenen içeriklerin canonical etiketi kendisi değil hedeflenen yeni URL olduğundan emin olunuz. Canonical URL’de bulunan URL’nin yönlendirme ile başka bir içeriğe ulaşmaması gerekir.

Alakasız İçeriği Kurallı URL Olarak Belirtme

Web sitenizde yer alan içerikler ya kendisini işaret etmeli ya da başka bir alakalı sayfa işaret etmesi gerekmektedir. Bazı SEO çalışmalarında alakasız içerikler canonical URL olarak işaret edilmiştir. Örneğin site içeriği “SEO nedir”, fakat canonical etikette belirtilen link “veritabanı nedir” gibi bir çalışma asla yapmayınız.

Sayfalandırma Yapısı (Page Navigation)

SEO uzmanları için sayfalandırma yapısı her zaman kafa karıştırıcı olmuştur. Fakat bir kategoride ki ürünler için, ikinci sayfa iken onun canonical linkini, ilk sayfaya yönlendirmek en iyi çözüm değildir.

Benim sizlere tavsiyem ta sitenizde page navigation kullanmamak ya da “tümünü göster (all views)” gibi bir yapı kullanabilirsiniz. Google bunu blog içeriklerinde çok güzel bir yöntem ile çözmüştür.

AMP Sayfalarında Canonical Etiket Problemi

AMP sayfalarda, AMP versiyonu kendisini işaret etmediğinden ya da yer almadığından dolayı, site denetim araçları tarafından sorun teşkil etmektedir. Web sayfalarınızın normal versiyonu ve AMP versiyonları arasında standartlaştırma önemlidir. AMP sayfalarının <head> etiketleri arasına rel=”canonical” etiketi ekleyiniz.

Web sitenizde yer alan canonical etiketlerinde, yer alan sayfaların mutlaka 200 OK HTTP durum kodunu döndürdüğüne emin olunuz. Canonical etiketlerde yer alan linkler 4XX veya 5XX durum kodlarına sahipse, bunları değiştirmeniz gerekmektedir. Kırık bağlantıyı değiştirmeden, 301 yönlendirme ile problemi çözmeye çalışmayınız.

Web Sitenizdeki Canonical Etiketleri Denetleme

Canonical sorunlarını bulabilmek için profesyonel SEO araçlarından faydalanmanız size zaman kazandıracaktır. SEMrush Site Audit veya Screaming Frog SEO Spider araçları ile kolaylıkla denetleme yapabilirsiniz.

Canonical sorunu, ciddi bir SEO problemi ve yanlış yapılandırma sonucunda site performansına olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kurallı URL ve etiket sorunlarının tespiti ve düzeltilmesi, web sayfanızda yer alan içeriklerin kopya içerik probleminin önüne geçilmesini sağlar.

Screaming Frog ile Canonical URL tespiti
Screaming Frog ile Canonical URL tespiti

Sonuç

Canonical URL ve etiket aslında o kadar karmaşık değildir. İlk başlarda biraz anlaması ve uygulaması yapılırken tereddüt edilmektedir. Canonical etiketler bir yönerge değil, Google ve diğer arama motorları için bir sinyaldir. İçerikleriniz için belirttiğiniz URL’den farklı bir kurallı URL’in her zaman seçilme imkanı bulunmaktadır.

Profesyonel SEO İpucu: Web sitenizde yer alan içeriklerin, sizin tarafınızdan belirtilen canonical URL‘i ve Google tarafından tercih edilen kurallı URL’i görebilirsiniz. Google Search Console hesabınızdan URL Denetimi aracını kullanabilirsiniz.

Web Site SEO Analizi Talep Et

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu