SEO

Ahrefs (Detaylı Kılavuz)

Ahrefs Terimleri Detaylı Kılavuz

Ahrefs, şüphesiz  SEO ile ilgilenenler için oldukça önemli ve faydalı bir araçtır.

Bu detaylı kılavuzda, bu muhteşem arama motoru optimizasyon aracı hakkında faydalı bilgiler öğreneceksiniz.  Ahrefs den en faydalı şekilde yararlanmak istiyorsanız bu kılavuz tam sizin için.  Haydi gelin beraber tüm yönleriyle keşfedelim.

Ahrefs Nedir?

Ahrefs ile yapabilecekleriniz, bağlantı oluşturma, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, sıralama takibi ve site denetimleri gibi eylemleri gerçekleştirmek için geliştirilen bir SEO yazılım aracıdır.

Kısaca: Ahrefs, sayesinde web sitelerinin  Google sıralamalarında daha iyi sonuç almak için kullandıkları muhteşem bir SEO aracıdır.

Ahrefs ile Neler Yapabiliriz?

Ahrefs ile bir web sitesinin bağlantı profilini, anahtar kelime sıralamasını ve SEO sağlığını detaylı bir şekilde analiz etmenize olanak sağlar.

Bu muhteşem SEO aracını sadece Google için değil ayrıca YouTube’da yer alan videolarınız ve Amazon üzerinde satışta bulunan ürünleriniz için doğru anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra pek çok içerik üreticisi sosyal medyada ve blog yazılarında en fazla trafik sağlayan içeriği bulmak için yine Ahrefs’i tercih etmektedir.

2011 yılında piyasaya sürülen Ahrefs’in ilk kullanım amacı bir sitenin geri bağlantı(backlink) analizini için kullanılmaktaydı. Ve özellikleri yıllar içerisinde artarak bir profesyonel SEO aracına dönüştü.

Günümüzde kimler Ahrefs aracını kullanıyor:

  • Kendi işletmesine ait web sitesi için SEO yapan işletme sahibi
  • Birden fazla müşterisi bulunan SEO ajansları
  • Çalıştığı firmanın internet pazarlamasını yapan “dijital pazarlama uzmanları” tarafından
  • Yine birden fazla farklı site işleten dijital pazarlamacılar
  • SEO stratejileri konusunda müşterilerine tavsiyede bulunan SEO danışmanları tercih etmektedir.

Ahrefs Şartları ve Metrikleri

Ahrefs’in tüm temel ve faydalı özelliklerine değinmeden önce, teknik terimlerini ve özelliklerini anlaşılması için “Ahrefs’i nasıl konuşacağımızı” öğrenmek oldukça önemlidir.

Yaygın Ahrefs Terimleri

İşte Ahrefs’i kullanacağınız zaman karşılaşacağınız yaygın terimlere göz atalım.

URL Rating (UR): “URL derecelendirmesi”, olarak adlandırabileceğimiz bu özellik sayesinde web sayfasının sahip olduğu bağlantıların yetkisidir. Bu sayfayı işaret eden geri bağlantıların kalitesinin ve miktarının bir kombinasyonu olarak hesaplanmaktadır.

Domain Rating (DR): “Etki Alanı Derecelendirmesi”, tüm siteye uygulanan URL Derecelendirmesidir.

Anchors: “Bağlantılar” olarak adlandırılmaktadır. Bir sitenin Anchors profilinde yer alan en sık kullanılan bağlantı metinlerinin dökümü. Örnek vermek gerekirse “SEO” linkine bağlantı verdim. Analiz yaptığınız zaman Anchors bölümünde Anchor Text bölümünde SEO kelimesini göreceksiniz. Fakat en çok tercih ettiğim bağlantı metni ise bu varsayım geçerlidir.

Referring Domains: “Yönlendiren Etki Alanları”, Türkçe anlamından da anlaşılacağı üzere benim web sitemden başka web sitelerine yapılan alan adlarını listelemektedir. 

CTLDs Distribution: “CTLD Dağıtımı”, sitenin bağlantılarının yani linklerinin hangi üst düzey etki alanından (.com, .com.tr,  .edu,  .gov vb.) daha çok olduğunun raporudur.

Ahrefs Rank: “Ahrefs Sıralaması” bir sitenin bağlantı profilinin konusunda dünya çapında sıralamasıdır. Alexa’da ki gibi sıralamada ters mantık geçerli, yani sayı ne kadar düşükse bağlantı profili o kadar iyi olur.

Parent Topic: “Ana Konu” Bir anahtar kelimenin kapsamına giren geniş konudur. (örneğin, “Sayfa içi SEO” yazısının Ana Konusu “SEO” başlığı altında yer alır).

Traffic Potential: “Trafik Potansiyeli”, ilgili anahtar kelimede eğer ki ilk sayfada yer alırsanız eğer aldığınız trafik miktarını simgelemektedir.

Keyword Difficulty: “Anahtar Kelime Zorluğu”, herhangi bir anahtar kelime için Google’da ilk sayfada sıralanmanın ne kadar zor ya da kolay olacağını temsil etmektedir.

Also Rank For: Sayfanızı daha fazla anahtar kelime için nasıl sıralama yapabileceğiniz ile ilgili bilgi içerir (örneğin, “içerik pazarlaması” anahtar kelimesi için sıralanan sayfaların yanı sıra ayrıca “içerik pazarlaması nedir” için sıralanabilir).

Haydi bunların dışında özelliklerine daha detaylı olarak göz atalım.

Backlink Analizi

Backlink Analizi, Ahrefs’in en iyi yaptığı ve onlar için oldukça basit olan bir raporlama sistemidir. Rakip web sitelerinin almış olduğu bağlantıları, kendi web sitenize gelen zararlı ve faydasız backlinkleri bulabileceğiniz gibi daha birçok muhteşem özellik barındırmaktadır.

Bu bölümde sizlere bu analiz özelliğinden en faydalı şekilde nasıl yararlandığınızı anlatacağım.

Backlink Profili

Bir sitenin ya da sayfanın geri bağlantılarını kontrol etmek için, Ahrefs “Site Explorer”( Site Gezgini) özelliği ile sitenin URL adresi ile analiz etmemiz yeterlidir. Analizi başlattıktan sonra sizi o sitenin geri bağlantıları, ölçümleri ve organik trafiği hakkında bilgi içeren bir detaylı ve anlaşılması kolay bir gösterge panosuna yönlendirecektir.

Bir sitenin hangi sitelerden hangi bağlantı üzerinden  backlink aldığını öğrenmek için, Gösterge panosunun sol tarafında listelenen  “Backlink” menüsüne tıklamanız yeterlidir. Burada tam bir listeye erişim sağlayacaksınız. Eğer ki epey bir geri bağlantısı bulunuyorsa o siteniz daha rahat analiz yapabilmeniz için üst kısımda yer alan “Link Type–> DoFollow” seçeneğini seçmenizi tavsiye ederim. Bu sayede tonlarca gereksiz “nofollow” bağlantıları incelemenize gerek kalmayacaktır.

Rakip sitenin almış olduğu kaliteli “DoFollow” bağlantıları bulduğumuza göre sırada bunların ne işinize yarayacağına değinelim.

Bu Rapor Ne İşimize Yarayacak

Bu rapor sayesinde yapabileceğiniz en mantıklı 2 yöntemden bahsedeceğim.

  • Rakibinizin backlink almış olduğu web sitelerini bulabilir ve onlardan sizde geri bağlantı alabilirsiniz.

Örnek bir senaryo ile anlatmak gerekirse, rakibim medium.com web sitesi üzerinden anlamlı backlink aldığını gördüysek ve faydalı bir link ise bizde zaman kaybetmeden medium sitesi üzerinde yazacağımız bir makale ile backlink elde etmiş oluruz.

  • Backlink verenlerin bu siteye neden geri bağlantı verdiğini anlayabiliriz.

Verilen bağlantılan büyük çoğunluğu blog yazılarını işaret edecektir. Bu sayede rakiplerin hangi siteden ve hangi bağlantı metni üzerinden aldığını kontrol edebilir ve sizde aynı şekilde backlink alabilirsiniz.

“Link Intersect”

Link Intersect (Bağlantı Kesişim) olarak adlandırılmaktadır. Bu özelliği pek fazla kişi bilmez ve kullanmazlar. Bu seçeneğe üst kısımda yer alan menüde “More–> Link Intersect” aracılığıyla kullanabilirsiniz. Peki, link intersect ne işe yarayacaktır. Örneğin 3 tane rakip sitenizi analiz ettiğinizi varsayarsak bu sitelerinim ortak olarak almış olduğu web sitelerini analiz ederek bizlerde o zaman  ilgili sitelerden backlink verebiliriz. 

“Best By Links”

Best by links= “Bağlantılara Göre En İyisi” olarak çevirebiliriz. Bir sitede en çok backlink alınan sayfaları listelemektedir. Rakip sayfaları analiz edip onun sitesine niçin backlink verildiği hakkında mantık yüretebiliriz. Örneğin rakibinizin sayfası pratik yöntemler ile ilgili bir sayfası fazlasıyla backlink alıyorsa sizlerde aynı türden kaliteli içerik üreterek farkındalık yaratabilirsiniz.

“New Backlink”

Rakip sitenizin ya da kendi sitenize yeni  gelen bağlantıları analiz edebilirsiniz. Bu ne işimize yarayacak derseniz, örneğin siteniz güncel bilgiler içeren içerikler ile doluysa ve sitenize 2 yıldan daha fazla zaman önce backlink verildiyse ve bu sitenin trafiği azaldıysa onun yerine yeni backlink alınacak sitelere odaklanmalısınız.

“Lost Backlink”

Lost backlink adından da anlaşılacağı üzere web sitenize daha önceden bağlantı vermiş ve iptal edilmiş olan internet sitelerini bulmanıza fayda sağlayacaktır. Bu sayede site yetkilisi ile iletişime geçip neden geri bağlantıyı kaldırdıklarını öğrenebilir ve tekrardan alabiliriz. Ahrefs, bir SEO yazılımı olduğundan dolayı yine de manuel kontrol sağlamada fayda vardır.

Keywords Explorer

Keywords Explorer, yani “Anahtar Kelime Gezgini” Ahrefs’in anahtar kelime araştırma aracıdır. Bu bölümde size bu muhteşem aracı nasıl kullanacağızdan bahsedeceğim. 

Anahtar Kelime Gezginine Genel Bakış

Anahtar Kelime Gezgini kutucuğuna bir anahtar kelime girdiğimiz zaman, ekranın üst kısmında bir dizi kart göreceğiz:

Bu, aradığınız terime üst düzey bir genel bakış sağlayan “Genel Bakış” bölümüdür.

Daha önce herhangi bir anahtar kelime aracı kullandıysanız eğer, burada yer alan bilgiler (arama hacmi ve anahtar kelime rekabeti gibi) size aşina olmalıdır.

Bu genel bakış, SEO için bir anahtar kelime seçerken veya iki farklı anahtar kelime arasında hızlıca karar verirken faydalıdır .

Ancak Anahtar Kelime Gezgini’ni benzersiz kılan şey, aynı zamanda bir anahtar kelimenin:

. Dönüş Oranını : insanlar bir anahtar kelimeyi ne sıklıkla birden fazla ararlar.

. Tıklama sayısı : Anahtar kelimenin aylık olarak tıklanma sayısı hakkında tahmini bir veriyi elde edersiniz. Ayrıca ücretli ve organik arama sonuçlarında anahtar kelimeye tıklanma oranlarınıda bulabilirsiniz.

. Arama başına tıklama : Bu özellik ile ilgili anahtar kelimenin aranması sonucunda ortalama ne kadar bir tıklama aldığını öğrenebiliriz.

Bu özelliklere neden önemli ?

Ya da başka bir deyişle ” Bir Anahtar Kelimenin Arama Hacmine Bakmanın Modası Geçti Mi?”

Eğer fark ettiyseniz Google her sene arama sonucu sayfalarına farklı SERP özelliği eklemektedir. Öne Çıkan Snippet’lar , “Kullanıcılar bunları da sordu” kutuları, ek reklamlar, video döngüleri ve daha pek çok yeni özellikler.

Sparktoro’ya göre , bu yeni SERP özellikleri ile, “tıklama gerektirmeyen aramalar” yani yeni geliştirdiği özellikler geçen yıla göre önemli ölçüde arttı.

Artık bir anahtar kelimenin arama hacmine değil, organik aramalarda tıklama sayısını bilmeniz bize daha fazla fayda sağlayacaktır.

Anahtar Kelime Fikirleri

Keyword ideas, yani anahtar kelime fikirleri adından da anlaşılacağı üzere aradığınız anahtar kelimeye göre size anahtar kelime fikirleri sunmaktadır. Özellikle uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulma konusunda oldukça fayda sağlamaktadır.

Ahrefs’in anahtar kelime aracı artık sadece Google değil diğer arama motorları içinde anahtar kelime araştırması desteklemektedir. Bunlar:

. Youtube

. Amazon

. Bing

. Yahoo

. Yandex

. Baidu

Ayrıca bu arama motorları ve Google içinde farklı ülkeler içinde arama yapabilme özelliği bulunmaktadır.

Organik Anahtar Kelimeler ve Organik Arama Trafiği

Ahrefs’in bu süper kahraman özelliği, hangi web sitesinin hangi anahtar kelimeler için sıralama yaptığını görmek için milyonlarca Google sonuçlarını toplamaktadır.

Herhangi bir alan adı veya URL girdiğiniz zaman, size sıralandıkları anahtar kelimelerinin tam listesini (ve onların nerede sıralandıklarını) görebilirsiniz.

Bu kullanışlı özelliği daha detaylı olarak inceleyelim.

Organik Anahtar Kelimeler ve Organik Trafik

Ahrefs’in süper yardımcı  “Organik Anahtar Kelimeler” ve “Organik Arama Trafiği” özellikleri, bir alan adı için yer aldığı tüm anahtar kelimeleri ve sitenin şu anda arama motoru trafiği hacmini ortaya çıkarmaktadır.

Trafik Değeri

Bir internet sitesinin arama sonuçlarından aldığı tüm trafiğin yaklaşık değerini göstermektedir. Bu sayı ne kadar yüksek ise Traffic Value(Trafik Değeri) o kadar değerlidir.

Trafik Değeri Neden Önemlidir ?

Web sitesinin ayda 1 milyon ziyaretçi alması muhteşem bir şeydir. Fakat bu trafiğin çoğunluğu, ticari amaclı değil veya hiç istenmeyen ve olmayan anahtar kelimelerden geliyorsa çok değerli değildir.

Başka bir taraftan bakarsak, internet siteniz ayda yalnızca 10 bin ziyaretçi alıyor, trafik güçlü alıcı niyetine sahip kullanıcılardan oluşuyorsa, bu sonuç Trafik Değeri raporunda görünecektir.

Arama Trafiğinizin kalitesini artırmak istiyorsanız eğer o zaman bu değeri artırmaya özen göstermelisiniz.

İçerik Gezgini

Ahrefs İçerik Gezgini, yani “content explorer”  size her hangi bir anahtar kelimenin, çok sayıda sosyal paylaşım alan içeriği göstermek için geliştirilmiştir. Aslında BuzzSumo’nun mini bir versiyonu gibiidir.

Birlikte bu özelliğin nasıl çalıştığını öğrenelim.

En Çok Paylaşılan İçeriği Bulun

İçerik gezgini’nin kullanılmasının asıl nedeni  en çok paylaşılan içeriği bulmaktır. Tek yapmanız gereken bu bölüme bir anahtar kelime veya konuyu yazın… Ve saniyeler içerisinde sosyal medya platformlarında en çok paylaşılan makalelerin bir listesine sahip olabileceksiniz. Trafik değeri kısmına dikkat ederek sizin için asıl faydalı içerikleri bulabilirsiniz.

 İstediğiniz sosyal medya ağına göre filtreleme yapabilirsiniz.

Yeniden Yayınlanmış Gönderileri Bul

Ekranın sol üst köşesinde yer alan yeniden yayınlanmış gönderileri bulmanızı sağlayan seçenek yani “Republished“ size, bir içeriğin neden bu kadar iyi bir performans gösterdiğine dair fikir verebilir. Başka bir deyişle bir kişinin aynı URL ile içerikte yaptığı güncellemeleri gösterir.

Örneğin bir terim için İçerik Gezgini’nin de arama yaptığınız varsayalım, bir takım içerikler karşısınıza çıktı ve siz sol üst köşede yer alan yeniden yayınlamış gönderileri göster özelliğini kullandığınız zaman, yine aynı size ilk sırada yer alıyorsa demek ki bu içerik sürekli olarak güncellenmektedir.

Faydalı Ahrefs Özellikleri

Şimdiye kadar sizlere bahsettiğim kategorilerin dışında size yine fayda sağlayacak birkaç faydalı Ahrefs özelliklerinden bahsetmek istiyorum.

  • SEO site denetimleri
  • Rakip bulmak
  • Ücretli arama özellikleri
  • Etki alanlarını doğrudan karşılaştırma
  • Ve dahası

Onlara da göz atalım:

Rekabet Etki Alanları

Bu rapor ile benimle aynı anahtar kelimeler için sıralama yapmaya çalışan rakipleri öğrenmek için kullanıyorum.

Rekabet etki alanları yani “Competing Domains” Google’da organik arama sonuçları için hangi web sitelerinin benimle rekabet içinde olduğunu öğrenmeyi sağlıyor. Yeni bir SEO çalışmasına ya da yeni bir müşteri edindiyseniz bu rapor size durumun içtenliğini göstermektedir.

Content Gap

Türkçe manasıyla içerik boşluğu rakiplerinin sıralandığı anahtar kelimeleri göstermektedir. Burada dikkat etmeniz gereken şey iki siteyi analiz etmeniz ve analizi başlatmadan önce kendi web sitemizi hariç tut dememiz oldukça fayda sağlayacaktır. Karşımıza rakiplerimizin sıralandığı anahtar kelimelerin bir listesi gelecek ve bize muhteşem anahtar kelime fikirleri ortaya dökecektir.

Site Denetimi

Site denetimi aslında Screaming Frog’un web sürümü gibidir. Kullanmak için arama kutucuğuna web sitenizin anasayfa adresini yazın. Ve denetleyicinin işini yapması için ona biraz zaman verin. 

Analiz sonucunda sitenizin kapsamlı teknik raporuna ulaşacaksınız:

Yönlendirilen sayfalar, Robots.txt tarafından engellenen sayfaları veya noindex etiketi uygulanmış sayfalar dahil daha pek çok özellik…

Ücretli Arama

Ahrefs, her ne kadar SEO için geliştirilmiş olsa da reklamlar yani ücretli arama sonuçları içinde oldukça faydalı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliği kullanmak için rakip web sitenizin adresini yazın ve daha sonrasında ücretli arama sekmesine tıklayın.

Ve size o site için en fazla trafik getiren hangi reklamları kullandığını görebilirsiniz. 

Ayrıca rakip web sitesine en çok trafik gönderen anahtar kelimelere erişim sağlayabilirsiniz.

Reklamlarında en çok hangi açılış sayfasının tercih edildiğinin de analizini yapabilirsiniz.

Alerts(Uyarılar)

Bu özellik size oldukça fayda sağlayacaktır. Gelişmelerden anında haberdar olabilir ve sizde zaman kaybetmeden değişiklik sağlayabilirsiniz. Biz veya rakip bir site yeni bir backlink aldığın zaman veya yeni bir anahtar kelime için sıralama elde ettiğinde Ahrefs tarafından bir e-posta göndermesine izin vermenizin oldukça faydası olacaktır.

Etki Alanı Karşılaştırması

2 ila 5 siteyi karşılaştırdığımız bölüme geldik. Bu bölümde sitemizin rakiplerimize kıyasla ne durumda olduğunu görmemizi sağlamaktadır. Burada detaylı olarak sayısal değerli elde ederiz. Bunlar: kırık link, backlink, etki alanı yönlendirme, referans sayfaları, referans üst domain uzantılarının sayısını rahatlıkla öğrenebilir ve buna göre aksiyon alabiliriz. 

Ahrefs İpuçları ve Gelişmiş Özellikleri

Ahrefs SEO aracından daha faydalı ve etkili yararlanmak istiyorsanız. İşte bu ipuçları tam sizin aradığınız gibi…

Kolayca Bozuk Bağlantıları Bulma

Sizin ya da başka bir sitenin tüm kırık bağlantılarını rahatlıkla analiz edebilirsiniz.

Bağlantı Metni Analizi

Bu özellik ile sitenizde çapa bağlantı(anchor), en çok kullanılmış olan kelimeleri öğrenebilirsiniz. Fazla kullanımında Google tarafından cezalandırılma olasılığımız yüksektir .

En İyi İçerikleri Keşfetme

Temelde sosyal medya platformlarında en çok paylaşımı yapılan içeriklerinizi öğrenebilirsiniz.

Ahrefs Ücretsiz Mi?

Ne yazık ki şuan da Ahrefs’in ücretsiz bir sürümü veya seçeneği bulunmamaktadır. Fakat 7$ karşılığında 7 gün boyunca tüm özelliklerinden sınırsız yararlanabilirsiniz.

Ahrefs bizlere fiyatlandırma politikası konusunda, farklı seçenekte üyelik  ve ödeme yöntemleri sunmaktadır.

Ahrefs Alternatifi SEO Araçları

Günümüzde artık her sistemin bir alternatifi ya da benzeri bulunmaktadır. Ahrefs eğer ki sizlere pahalı geliyorsa alternatif olarak Moz, SEMrush ve Screaming Frog gibi SEO araçlarını tercih edebilirsiniz.

Sonuç

Umarım ki , Detaylı Ahrefs rehberimi beğenmişsinizdir. Sırada sizlerden geri dönüş almak istiyorum:

Ahrefs kullanıyor musunuz?

Kullanıyorsanız, en sevdiğiniz özellik nedir?

Haydi aşağıya bir yorum bırakarak bana bildirin.

Web Site SEO Analizi Talep Et

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu